Ingefær er velkendt for sine helbredende egenskaber, og flere og flere undersøgelser viser, at roden også virker effektivt mod gigt. En pille indeholdende et ekstrakt af ingefærroden har i et klinisk forsøg vist sig at have lige så stor virkning om de gængse smertestillende midler.
Slidgigt
Rheumatolog og professor Ray Altman, som ledede forsøget, hævder, at det stærkt koncentrerede kosttilskud kan være med til at lette smerterne hos to ud af tre gigtpatienter. Han testede kosttilskuddet på 250 personer med slidgigt. Slidgigt er den almindeligste form for ledsygdom. Generelt anses den for at være et udslag af, at man med tiden slider leddene ned, så ledfladerne beskadiges – og dette giver smerter, når man bevæger sig. Tilstanden er meget almindelig hos den ældre befolkningsgruppe, men kan også ramme yngre mennesker. Der er mange faktorer, der kan have indflydelse på udviklingen af lidelsen, fx genetisk disposition og ledskader som følge af uheld eller kirurgiske indgreb.
Alle forsøgspersoner oplevede moderate til stærke smerter. Over en seksugers periode fik en del af forsøgspersonerne et 255 mg kosttilskud to gange dagligt. Resten fik et placebopræparat.
2/3 af den gruppe, der fik ingefærpillerne, kunne melde om en lindring af smerterne. Dette tal lå langt over resultatet for placebogruppen. Det lød desuden samstemmende fra ingefærgruppen, at de kunne mærke større forbedringer af deres smertebillede. Professor Altmann, som er tilknyttet University of Miami Medical School, udtaler: “Virkningen er meget lig den, man opnår, når man bruger traditionelle smertestillende midler”.
Leddegigt
Leddegigt behandles normalt med betændelseshæmmende midler, men disse kan have store negative bivirkninger. En talskvinde for Arthritis Research Campaign siger til BBC News Online, at ingefær allerede bruges af en del leddegigtpatienter, fordi det har en let betændelseshæmmende virkning. Men hun tilføjer: “Selvom denne undersøgelse har stor interesse blandt gigtpatienter, så viste den faktisk, at ingefær kun har en relativt lille virkning – og denne virkning opnås ikke af alle. Den pågældende undersøgelse omfattede kun en lille gruppe patienter og løb over kun seks uger, og vi mener, at der er behov for at iværksætte et større forsøg, der løber over en meget længere periode, før vi kan tage produktets effektivitet alt for seriøst. Der kan desuden være bivirkninger og interaktion med andre medikamenter – faktorer, som man ikke efterforskede i den pågældende undersøgelse. Derfor bør produktet vurderes nærmere med hensyn til sikkerhed.”
Læs også
Slidgigt og leddegigt: Kun smerten er den samme
Ingefær – Østens lækre multimedicin
Slidgigt og ingefær
Ingefær hæmmer inflammation
Virksom behandling af slidgigt
Curcuma – et interessant alternativ til ingefær
Ingefær reducerer kvalme som følge af kemoterapi
Kilde
Arthritis and Rheumatism