Naturlig støtte til vægttab Proteiner

Kosttilskud mod overvægt

Overvægt er et stigende problem verden over, og her ser vi nærmere på, om kosttilskud kan spille en rolle i kampen mod kiloene.

Amerikanske forsøg viser en positiv virkning

Overvægtige kan måske have gavn af at tage et dagligt, dosiskontrolleret, næringsrigt kosttilskud, viser et forsøg foretaget ved Department of Health and Exercise Science ved University of Oklahoma i USA.

Man undersøgte deltagernes fysiologiske reaktioner på et træningsprogram kombineret med daglige tilskud af et kommercielt tilgængeligt produkt med højt indhold af proteiner og næringsstof­fer og lavt indhold af kulhydrater og fedt. Resultaterne viser, at efter 10 uger med tilskud havde gruppen af overvægtige frivillige en “signifi­kant lavere samlet energitilførsel og lavere indtag af kulhydrat og fedt” og øget indtagelse af prote­in og fibre.

Tidligere forsøg viser samme tendens

Amino-Complex Valleprotein kan være et vigtigt led i kampen mod overvægtTidligere forsøg har vist, at kost med højt indhold af protein og lavt indhold af fedt og kulhydrater har en gavnlig indvirkning på kropssammensætningen hos stillesiddende overvægtige – enten alene eller sammen med en kost med lav energitilførsel. Det heromtalte forsøg var designet til at undersøge den fysiologiske reaktion på kosttilskud og motion. Man rekrutterede 60 overvægtige mænd og kvinder, som blev inddelt i tre grupper. Den ene gruppe skulle motionere i 10 uger, den anden skulle motionere og tage kosttilskud i samme periode, og de resterende personer udgjorde kontrolgruppen.

Efter testperioden havde den gruppe, der havde indtaget kosttilskud, en 14 % nedgang i det samlede energiindtag og en 27 % nedgang i indtagelsen af såvel kulhydrater som fedt. Protein- og fiberindta­get steg med hhv. 52 og 21 %. Både tilskuds- og motionsgruppen reducerede mængden af fedtvæv (med hhv. 9 og 5 %). Det samle­de kolesteroltal og LDL-tallet faldt kun i tilskudsgruppen med hhv. 12 og 13 %. Men forholdet mel­lem samlet kolesterol og HDL-kolesterol faldt “i signifikant grad” i begge de grupper, der motione­rede, fortæller forskerne.

Forskernes konklusioner

“Uden energirestriktioner og anden kostmæssig kontrol var indgivelse af et kosttilskud med højt indhold af protein og næringsstoffer og lavt indhold af kulhydrater og fedt i stand til at modificere den generelle optagelse af makronæringsstoffer og energi (adfærdsændring) forbedre den fysiologiske tilpasning til motionen (stofskiftemæssig fordel) reducere variationen i den individuelle reaktion i form af fedtvæv, muskelvæv og udholdenhed. Alle tre variabler forbedredes med 100 % hos de forsøgspersoner, der fik kosttilskud”.

Ifølge forskerne kan reduktionen i det samlede energiindtag forklares med den mættende virkning ved protein og/eller fibre. De tilføjer dog, at den “beskedne forøgelse” (+ 4 g pr. dag) i indtagelsen af fibre ikke er en medvirkende faktor – på trods af, at den er statistisk signifikant. Men den ikke-signifikante forøgelse i proteinindtaget i 1. og 2. uge og det signifikante fald i indtagelsen af kulhydrater, fedt og samlet energi i samme periode, som man iagttog hos tilskudsgrup­pen, tyder på, at det reducerede indtag af kulhydrater og fedt spontant mindsker energiforbruget.

Hvordan får jeg mit proteintilskud

Amino-Complex Valleprotein fra Natur-Drogeriet A/S fås i tre varianter: 400 g og 900 g pulver med 78 % protein, samt en 400 g instant version med 77 % protein. Alle produkter kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Amino-Complex valleprotein – en superstar blandt næringsstofferne
Sojaprotein medvirker til vægttab
Vægttab – nemme råd til et godt resultat
Calcium giver lavere BMI
Hvorfor bliver man tyk af for lidt protein?
Forbrugererfaring: Body-Heat gav et fantastisk vægttab
Verdens vægtproblemer

Kilde
Lockwood CM et al. Minimal nutrition intervention with high-protein/low-carbohydrate and low-fat, nutrient-dense food supplement improves body composition and exercise benefits in overweight adults: A randomized controlled trial. Nutrition & Metabolism, 2008, 5:11doi:10.1186/1743-7075-5-11