Proteiner Sport og motion

Protein – 10 hårde facts

  1. Hård vægttræning medfører, at 15 % af kroppens muskelmasse totalt genopbygges hver måned.
  2. Syntesen af protein i musklerne og nedbrydningen af protein i musklerne indgår i en delikat balance. Kan man svinge pendulet mod et plus af proteinsyntesen, giver man kroppen optimale betingelser for opbygning af muskelmasse.
  3. En positiv nitrogenbalance betyder, at kroppen får og optager nok protein gennem maden (har man en negativ nitrogenbalance betyder det, at man ikke får nok protein, og at kroppen i stedet begynder at tære på muskler og andre proteinstrukturer i kroppen for at skaffe det daglige proteinbehov – kroppen kannibaliserer sig selv, så at sige.
  4. Muskel-proteinsyntesen er reguleret af hormonet insulin. Insulin bliver umiddelbart udskilt som respons på indtagelsen af aminosyrer og/eller kulhydrater.
  5. Protein skal indtages gennem mange små måltider hver dag. De fleste mennesker kan ikke fordøje mere end 40 g protein pr. måltid. Hvilket svarer til 6 store æggehvider, et kyllingebryst eller en proteinshake.
  6. Mælk indeholder omkring 6,25 % protein, med en fordeling på 80 % kasein og 20 % valle.
  7. Valle er det protein, der er tilbage, når mælk bliver lavet til ost – og er faktisk et affaldsprodukt ved osteproduktion. Valle er et komplet protein, dvs. at det indeholder alle de essentielle og ikke-essentielle aminosyrer og den største koncentration af sammenkædede aminosyrer, der findes naturligt. Undersøgelser har vist, at valleprotein giver størst kropsreaktion og har yderligere den fordel, i forhold til andre proteintyper, at det er nemmere at opløse i væske.
  8. Det er en god idé at indtage en proteindrik, før man går i seng, fordi det hjælper til at holde kortisol-niveauet lavt (nedbrydningshormon), samtidig med at det holder væksthormonniveauet højt (opbygningshormon), og endelig giver det kroppen de aminosyrer, den har brug gennem de 8 timers faste, vi kalder søvn. Herved får kroppen det proteintilskud, den har brug for til at sikre muskelreparation og dermed muskelvækst.
  9. Efter 3-4 timer efter sidste proteinmåltid går kroppen ind i det, der er kendt som post-absorptionstadiet: Insulinniveauet falder, nettoindtaget af aminosyrer i musklerne bliver omvendt, og glykogenreserverne bliver brugt som kilde til at sikre, at blodsukker niveauet forbliver uændret. Herefter går kroppen ind i det, der kaldes det ‘kataboliske stadium’ (nedbrydningen af muskelstruktur), hvor musklerne i stedet for at tage aminosyrer ind, begynder at udskille dem – derfor er det vigtigt, at man konstant giver kroppen protein.
  10. Aminosyrer er byggestenene for alt protein og muskelvæv. Alle typer af fysiologiske processer relateret til sport, energi, restitution, muskelstyrke, vægttab og humør er uundgåeligt relateret til aminosyrer og dermed protein. Ved at forsyne kroppen med den korrekte mængde og kvalitet af protein på de rigtige tidspunkter, har du taget et af de mange skridt, der er nødvendige for at optimere din præstation.

Læs også
Amino-Complex Valleprotein
Får du nok protein fra en vegetabilsk kost?
Ærteprotein – en værdifuld ingrediens i sportsprodukter
Tab af muskelmasse: Modstandstræning og Amino-Complex valleprotein hjælper
Hvorfor bliver man tyk af for lidt protein?
Proteiner – hvilke, hvor mange og hvornår?
Hold dig vågen med proteiner
Muno Colostrum til bedre sportspræstationer
Fakta om vitaminer og mineraler
Bromelain og papain til din bugspytkirtel