C-vitamin Sport og motion Zink

Sportsfolk har brug for mere zink

Zink har stor betydning for præstationsevnen og et velfungerende stofskifte hos sportsfolk. Flere hundrede enzymer og proteiner har brug for sporstoffet, og i stort set alle stofskifteprocesser indgår et eller flere zinkafhængige enzymer. Og symptomerne på zinkmangel er ligeså mangeartede. Zink er desuden nøglestof for en lang række enzymatiske reaktioner ved fysisk udfoldelse: Energistofskiftet i musklerne, dannelsen af protein, beskyttelsen mod infektion, regenerationen efter træning og den antioxidante cellebeskyttelse er alle meget afhængig af en korrekt zinkbalance.

Zink er også vigtigt for sportsfolkTræner man regelmæssigt, kan man risikere at komme til at mangle zink. Forsøg har vist, at de anbefalede 9-12 mg zink ofte ikke er nok til sportsfolk og bør overskrides endog en hel del.

Zinkoptagelsen er ekstremt lav hos sportsfolk

Sportsfolk fokuserer på at spise kulhydrater, og zink findes primært i proteinrige fødevarer som kød, fisk, æg og mælk. Dilemmaet øges yderligere, fordi behovet er større: Når kroppen skal yde mere, øges stofskiftet. Kroppens zinklagre bliver derfor hurtigere tømt ved øget belastning. Desuden mister man en ikke ubetydelig mængde zink, når man sveder. Sveddrivende træning trækker 1-1,2 mg zink ud af kroppen med hver liter væske.

At dyrke sport udløser en stressreaktion i kroppen, og zinkudskillelsen via urinen øges: Stresshormoner og produktion af cytokiner øger mobiliseringen af zink fra knoglerne, så kroppen forberedes til at præstere eller reparere evt. muskelskader. Større mængder mobiliseret zink kan dog ikke genoptages af nyrerne og forsvinder ud af kroppen med urinen. Daglig udskillelse af zink hos personer, der ikke dyrker sport, ligger normalt på 3-5 mg, men kan ved træning blive 3-5 gange så høj.

C-vitamin er også vigtigt for sportsfolkSlappe og syge topatleter?

Så det kan ikke undre, at så mange af dem, der træner regelmæssigt og derfor burde føle sig i topform, ofte føler sig trætte og plages af forkølelse og influenza, for energimangel, træthed, hud- og hårproblemer, barnløshed og øget infektionsrisiko hører til de mulige symptomer på zinkmangel.

Udover zink er også C-vitamin af afgørende betydning for forsvaret mod infektioner og den antioxidante beskyttelse. Vitaminet har også en positiv indvirkning på sårhelingen. Såvel topatleter som motionister bliver derfor anbefalet at sørge for at få nok zink og C-vitamin.

Læs også
Zink: Et mineral med mange egenskaber
Zink: Mineralet, der styrker
Zink til din vejrtrækning, når du dyrker sport
Dette bør du vide om vitaminer og mineraler
C-vitamin – hvad skal jeg med det?
Cirrhose, muskelkramper og zink