C-vitamin E-vitamin

Frie radikaler og aldringsprocessen

Frie radikaler har en negativ indvirkning på aldringsprocessen. Regelmæssig forsyning med C- og E-vitamin beskytter ikke kun mod sygdomme, men forhaler også den almindelige aldringsproces.

Under mange stofskifteprocesser, men også under indflydelse af miljøfaktorer (rygning, ozonvirkning, indtagelse af medikamenter og andet) opstår der i organismen højaktive forbindelser, de såkaldte frie radikaler. Disse kan ilte cellestrukturen og påføre den varige skader (bl.a. arveanlæggene i cellekernen). Denne oxidative stressbelastning fører ikke blot til de typiske alderdomslidelser (åreforkalkning, alderdomsdiabetes, Alzheimers, kræft), men begunstiger også aldringsprocessen.

En konsekvent, rigelig forsyning med antioxidanter kan effektivt forhale denne udvikling, siger forskerne. Det bekræftes af undersøgelser af ældre mennesker: Sunde ældre opviser i reglen ingen vitaminmangel, mens der hos de fleste syge mennesker for det meste kan konstateres et tydeligt vitaminunderskud. Årsagen til kronisk vitaminmangel er først og fremmest en ensidig, vitaminfattig kost. Også rygning og for højt alkohol- og medikamentforbrug kan føre til vitaminmangel.

E-vitamin spiller en rolle for bekæmpelsen af frie radikaler

Læs også
Frie radikaler går amok – derfor er antioxidanter vigtige
E-vitaminmangel kan betyde fysisk svækkelse hos ældre
Antioxidanter – det bedste forsvar mod frie radikaler
Antioxidanter og iltning af LDL-kolesterol
Gener har mindre betydning for vores levetid end tidligere antaget
Vindruekerneekstrakt og pycnogenoler
Bær kan forsinke hjernens aldring med op til 2½ år

Kilde
Internationales Symposium der Gesellschaft für angewandte Vitaminforschung, Bonn, 1998.