C-vitamin E-vitamin Hjerte Vitaminlignende stoffer

Tilskud af antioxidanter til dit hjerte

Antioxidanter kan have afgørende indflydelse på, hvor sundt dit hjerte er. 75% af de patienter, der får et myocardie-infarkt (blodprop i hjertet), dør et andet sted end på hospitalet, og pludselig død er den første og eneste sygdomsmanifestation hos ca. 20 % af dem, der lider af hjertesygdom.

Hvilke antioxidanter har indflydelse på dit hjerte?

E-vitamin til dit hjerteTilskud af antioxidanter kan have en gavnlig indvirkning, hvis man samtidig ændrer livsstil, holder op med at ryge, kontrollerer sin vægt og dyrker motion. Reagensglasforsøg har vist, at der ikke sker en nævneværdig iltning af LDL-kolesterol, før E-vitamin og andre fedtopløselige antioxidanter er blevet iltet. LDL tilsat E-vitamin har både ved reagensglas- og kliniske forsøg udvist øget modstand mod iltning.

C-vitamin, som er den vigtigste vandopløselige antioxidant, kan fremme antioxidantforsvaret ved at omdanne den iltede form for E-vitamin til dens antioxidante form. C-vitamin regenereres ved hjælp af intracellulært glutathion. Personer med et højt dagligt indtag af C- og E-vitamin og betacaroten har lavere risiko for hjertesygdom og kan forvente at leve længere.

Der findes flere og flere beviser for, at antioxidanttilskud kan have yderligere sundhedsfremmende egenskaber. I et randomiseret forsøg med 2.002 hjertepatienter kunne man konstatere en sundhedsfremmende virkning ved tilskud af E-vitamin i doser på 400 eller 800 I.E. til forebyggelse af de kombinerede endepunkter af ikke-dødelig myocardie-infarkt og dødsfald som følge af kredsløbssygdom – med en generel reduktion i risikoen på 47 %.

Forsøgsresultater

Reagensglasforsøg tyder på, at en kombination af antioxidanter har den største virkning, selvom beviserne for C-vitamin og betacaroten fortsat er uklare. Også antioxidanter som polyfenoler kan spille en rolle.

Andre forsøg har vist tilsvarende resultater. Et af disse omfattede 4.802 personer fra det såkaldte Rotterdam Study i aldersgruppen 55-95 år. Ved forsøgets start havde ingen deltagere haft myocardie-infarkt (blodprop i hjertet). I løbet af den fire år lange opfølgningsperiode fik 124 et myocardie-infarkt. Risikoen for den laveste tertil af betacaroten-indtag var 0,55. Ved indtagelse af betacaroten var sammenhængen med risikoen for myocardie-infarkt lidt mere udtalt. Der blev ikke iagttaget en risiko for kostmæssigt indtag af C- eller E-vitamin. Det vides ikke, om denne sammenhæng skyldes betacaroten alene, en kost med mange betacaroten-holdige produkter, eller kostmønstre og en livsstil, der omfatter en kost med masser af grønsager og frugt.

C-vitamin til dit hjerteBetacaroten til dit hjerteLæs også
Hjerteanfald og antioxidanter
For få antioxidanter giver øget risiko for hjertesygdom
C- og E-vitamin og hjerte-/karsygdomme
E-vitamin alene reducerer risikoen for hjerteanfald
C-vitamin er med til at forebygge hjertesygdom
Carotenoider og hjertesygdom
Blåbær er sprængfyldt med antioxidanter
Viden om og forskning i betacaroten
Hvor meget ved du om dit hjerte?

Kilde
Kendall MJ et al. Antioxidant Therapy – A New Therapeutic Option for Reducing Mortality From Coronary Artery Disease. J Clin Pharm Ther, 1998;23:323-325.
Klipstein-Grobusch K et al. Dietary Antioxidants and Risk of Myocardial Infarction in the Elderly: The Rotterdam Study. Am J Clin Nutr,1999;69:261,-266.