Demens-sygdomme Vitaminlignende stoffer

Alzheimers: Kan cholin medvirke til at løse gåden?

Den ondartede hjernelidelse Alzheimers, som især rammer ældre medborgere, kan måske forebygges med tilstrækkelig tilførsel af det essentielle næringsstof cholin.

Som det ser ud nu, kan Alzheimers hverken behandles eller helbredes – i bedste fald kan man “udskyde” symptomerne ved hjælp af medicinske præparater. Sygdommen skyldes, at bestemte nerveceller i hjernen dør. Det fører til, at patienten mister evnen til at lære og huske.

Forskere fra MIT’s Clinical Research Center i Cambridge, USA, har påvist mangel på stofferne cholin og ethanolamin i hjernen hos 10 afdøde Alzheimer-patienter. Hjernen har behov for cholin til at producere det vigtige signalstof acetylcholin, der er involveret i indlærings- og hukommelsesprocesser.

Mængden af cholin i hjernecellernes membraner hos de obducerede var reduceret til omkring halvdelen af det normale niveau. Forskerne vurderer, at den ringe mængde cholin i cellerne starter en proces, hvor hjernen nedbryder membranerne hurtigere end ellers for at få frigivet mere cholin.

Så måske kan cholin være en af nøglerne til at løse gåden om Alzheimers. Du kan købe cholin fra Natur-Drogeriet A/S hos Matas, i helsekostforretninger og online.

Cholin mod Alzheimers?Læs også
Alzheimers: Den forfærdelige sygdom
Alzheimers, C-vitamin og E-vitamin
Cholin og lecithin er livsvigtige næringsmidler
Alzheimers: Vent ikke på ny medicin – sats på kosttilskud
Demens: Vitaminmangel øger Alzheimer-risiko
Anprisninger: Cholin