Personlig pleje og wellness Vitaminlignende stoffer

Carotenoider og E-vitamin – din indvendige solbeskyttelse

Det ser ud til, at der skal tilføjes et element til de gængse solbeskyttelsesråd: Spis kosttilskud – især carotenoider og E-vitamin!

To nye forsøg underbygger ideen om, at tilskud af naturlige, blandede carotenoider sammen med topisk solbeskyttelse beskytter huden mere effektivt mod skadelige UV-stråler end solcreme alene. Dermatologer vurderer, at op mod 80 % af tegnene på aldring ikke skyldes genetiske faktorer, men skader fra UV-påvirkning. Så det er gode nyheder!

Carotenoider og E-vitamin - din indvendige solbeskyttelseDu er, hvad du spiser

Hvis du synes, at solbeskyttelse i kapselform lyder lidt utroværdigt, så tænk på, hvor ofte man hører udsagnene ‘Skønhed kommer indefra’ og ‘Du er, hvad du spiser’. Der er masser af gode sundhedsmæssige grunde til at spise masser af frugt og grønt. Det skyldes ifølge eksperter carotenoider og andre antioxidanter. Carotenoider er gule, orange og røde pigmenter, som ud over at give frugt og grønt de klare farver giver dem vital antioxidant beskyttelse mod solens stråler. Faktisk ville alle planter være reduceret til en bunke aske lige efter solopgang, hvis vi ikke havde antioxidanterne!

Beskrivelse af forsøg

Forskningsresultater tyder i stigende grad på, at det, carotenoiderne gør for planterne, kan de også gøre for vores hud. Et af disse forsøg blev gennemført af dr. Ronald Watson, professor i folkesundhed ved University of Arizona Health Sciences Center i Tucson. Over 24 uger lang periode gav dr. Watson og hans kolleger 22 mænd og kvinder et tilskud bestående af en blanding af carotenoider fra naturlige kilder, der minder om dem, man finder i frugt og grønsager. I de første otte uger fik de 30 mg pr. dag, derefter 60 mg pr. dag i 8 uger og endelig 90 mg pr. dag i 8 uger. Denne høje dosis anvendes kun til forskning – den øvre grænse for langtidsindtagelse af betacaroten er 25 mg pr. dag. Ved forsøgets start og efter hver periode blev et lille hudområde på hver deltager udsat for UV-bestråling for at fastslå Minimal Erythema Dose, dvs. modstanden mod solskoldning.

Forskerne påviste, at huden blev mere resistent over for solskoldning – i form af mindre rødme – efterhånden som dosis blev forøget fra 30 til 90 mg pr. dag. Forharskningen (en markør for frie radikal-skader) i blodet faldt. Sidstnævnte effekt er et tegn på tilskuddenes antioxidante egenskaber.

Indvortes beskyttelse mod solskoldning

Dr. Watson har kommenteret resultaterne. “Det tager tid for kroppen og huden at ophobe nok af disse naturlige carotenoider til at give en vis UV-beskyttelse. Som et effektivt komplement til solcreme vil jeg foreslå, at man begynder at tage tilskud af naturlige, blandede carotenoider i slutningen af vinteren/begyndelsen af foråret for at få optimal beskyttelse mod solskoldning til sommer”. Han understreger behovet for at fortsætte med også at bruge solcreme. “Når vi taler om indvortes og udvortes beskyttelse, mener vi, at man skal tage tilskud af naturlige blandede carotenoider og SAMTIDIG fortsætte med at bruge solcreme for at få den optimale beskyttelse”.

Naturlig parasol

Man mener, at carotenoider virker som en ‘naturlig parasol’. Parasollen spreder UV-lyset på hudens overflade og forhindrer det i at trænge dybere ned. Desuden er carotenoiderne væsentlige, fordi de styrker vores antioxidante forsvar. De medvirker også til at reducere de skader, der forårsages af frie radikaler. Denne balance mellem antioxidanter og UV-fremkaldte frie radikaler er beskrevet af professor Nicholas Lowe, MD, klinisk professor i dermatologi ved UCLA School of Medicine og Vogue-redaktør Polly Sellar i deres fælles bog ‘Skin Secrets’. “Frie radikaler produceres, de hærger kroppen og i stedet for at foretage den daglige vedligeholdelse må huden stoppe op og foretage større reparationer. En række naturlige antioxidanter (superoxid dismutase, glutathion, melanin) er til rådighed og ofrer små bidder af sig selv til frie radikaler, der er genereret af solen. Disse naturligt forekommende antioxidanter er ekstremt stærke. Men de bruges hurtigt op af ultraviolet stråling. Efter 20 minutters påvirkning er indholdet af glutathion fx faldet markant”.

Antioxidanter samarbejder

En række forsøg har vist, at man ved at øge indtaget af antioxidanter, særligt carotenoider, til en vis grad kan kompensere for, at kroppens egne antioxidanter forsvinder så hurtigt. Ny forskning udført af dr. Wilhelm Stahl og offentliggjort i den velanskrevne American Journal of Clinical Nutrition, tyder på, at forskellige antioxidanter – her carotenoider og E-vitamin – måske kan samarbejde og reducere den tid, det tager at opnå solbeskyttelse. Ifølge en leder giver forsøget “kliniske beviser på, at betacaroten påvirker skader efter solskoldning, og at E-vitamin øger virkningen”.

Beskrivelse af forsøg

Over en periode på 12 uger sammenlignede dr. Stahl virkningen af naturligt carotentilskud alene med virkningen af carotenoider plus naturligt E-vitamin på 20 raske, lyshudede forsøgspersoner. Han påviste, at UV-fremkaldt rødme blev signifikant reduceret

  • efter otte uger med tilskud af carotenoider (25 mg pr. dag) og
  • efter kun fire uger med kombinationen af carotenoider plus E-vitamin (500 I.E. pr. dag).

Stahls resultater falder i tråd med dem, som professor Hagen Tronnier fra Institute of Experimental Dermatology ved University of Witten Herdecke er kommet frem til. Han påviste også, at et dagligt tilskud af 25 mg naturlige blandede carotenoider beskyttede lyshudede mod UV-fremkaldte skader.

Carotenoider og E-vitamin - din indvendige solbeskyttelse

Kosttilskud med antioxidanter

Sunprep indeholder betacaroten, der fungerer som et pro-A-vitamin. På basis af dette pro-vitamin omdanner kroppen selv den mængde A-vitamin, der er behov for. Det er et godt kosttilskud inden forårets og sommerens skønne solstråler. Og det kan også anbefales, hvis du skal på skiferie, hvor solens stråler reflekteres i sneen.

E-vitamin kan du få som enkeltstående vitamin i bløde kapsler.

Læs også
Betacaroten giver effektiv beskyttelse mod solskoldning
Carotenoider – hudens forsvar
Carotenoider – solskærmen
E-vitamin beskytter huden
E-vitamin giver hudens antioxidanter et spark
Solbrun, men ikke solbranket
E-vitamin og caroten beskytter dine blodkar
Sollys – en hårfin grænse for, hvad der er for lidt og for meget

Kilder
Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine;2000;223:170-174.
Vitamins & Minerals – A Scientific Evaluation of the Range of Safe Intakes, dr. Derek Shrimpton, EHPM, 1997.
American Journal of Clinical Nutrition, 2000;71:796-799.
Tronnier H et al. Poster Presentation at the 11th Int’l Symposium on Carotenoids, University of Leiden, Netherlands, 1996.