Kosttilskud Personlig pleje og wellness Urter og krydderier

Velgørende urter til uren hud

Huden

  • består af ca. 65 % vand, 13 % fedt – og resten er proteiner og mineraler
  • har en overflade på op til 2 m2
  • vejer op til 10 kilo eller ca. en sjettedel af kroppens samlede vægt
  • har en pH-værdi på 5,5
  • er 0,1 mm tyk på øjenlågene og op til 5 mm på fødderne
  • indeholder 2 millioner svedkirtler, som producerer op til 5 liter vand om dagen
  • taber 1,5 g skæl pr. dag.

Slås du med uren hud? Så ved du også, at det er et problem, det kan være svært at løse. Samtidig med at det påvirker humør og selvtillid.

Hvad skyldes uren hud?

Uren hud eller »akne« skyldes betændelse omkring talgkirtlerne i huden. Der opstår bumser og filipenser, som virker skæmmende, især i ansigtet. Desinficerende (rensende) sæbe og salver begrænser udviklingen af uren hud, men i masser af tilfælde – først og fremmest blandt unge – er det langt fra nok. Der behøves noget, der også virker indefra.

Hvad kan man gøre?

Sørg for, at kosten er så fedt- og sukkerfri som muligt, pas fx på chokolade, der indeholder både sukker og fedt! Du kan også prøve et naturpræparat, der gør det lettere at holde huden ren og pæn. Navnet er Clear Skin, og det består af forskellige urter, som bekæmper betændelse, samtidig med at de  nærer og renser  huden.

Urter i Clear Skin

Stedmoderblomst

Stedmoder er en anden vigtig plante, som hjælper i tilfælde af tør hud og medvirker til at vedligeholde hudens generelle natur og udseende og til at vedligeholde normal hud indefra. Stedmoderblomst har i mange år været optaget som et lægemiddel i USA, og her er salver med stedmoderblomst til behandling af eksem og uren hud populære. Desuden forstærker planten virkningen af burrerod.

Sarsaparillerod

Sarsaparillerod virker – bl.a. takket være sit indhold af saponiner – på hududslag, især psoriasis. Den stimulerer stofskiftet og nyrernes og leverens funktioner.

Bærkarse

Denne urt indeholder vigtige antibiotiske stoffer. De to tyske forskere F. Boas og G. Winter viste, at de antibiotiske stoffer først virker i blodet mod forskellige virus, derpå går de over i urinen, hvor evt. sygdomskim i nyrer og blære trænges i baggrunden. Den antibiotiske virkning holder sig i flere timer.

Læs også
Effektiv kur mod uren hud
Gode råd mod uren hud
Akne: Brug zink i stedet for antibiotika
Sarsaparille – en blodrenser fra Syd- og Mellemamerika
Naturlig foryngelseskur til huden
Boragoolie er god ved huden
Giv huden en antioxidantkur
V. J. Brøndegaard: Traditionel anvendelse af urter i Rusland

Referencer:
Hager: Handbuch der Pharmazeutischen Praxis
Max Wichtl: Teedrogen
A Modern Herbal, 1985