Personlig pleje og wellness

Solskoldning – hvad er det, og hvad kan man gøre?

Lad os sige det lige ud med det samme – der ER ikke nogen hurtig kur mod solskoldning. Skaden er sket, men det kan tage 12-24 timer, før du kan se omfanget af solskoldningen, og det tager længere tid, før huden begynder at hele.

Hvad er solskoldning?

Solskoldning opstår, når huden udsættes for ultraviolette (UV) stråler fra solen. Huden bliver rød, varm og sensibel, og der opstår smerter og måske også kløe i en uges tid. Efter nogle få dage vil huden begynde at skalle af, og i de fleste tilfælde vil den være helet op i løbet af syv dag.

Så det er ikke noget ikke noget, der varer voldsomt længe, men det er vigtigt at undgå, fordi hver solskoldning kan øge din risiko for at få mere alvorlige problemer senere i livet, fx hudkræft. Man kan meget nemt komme til at undervurdere, hvor meget bestråling huden har været udsat for, fordi der går mange timer, før rødmen opstår. Vind og vand afkøler huden, og derfor er du måske ikke lige opmærksom på, at du er ved at blive forbrændt.

Så rådet er, at når du opholder dig i solen, skal du hele tiden være opmærksom på, om det er ved at blive for meget – om din hud er ved at blive varm.

Hvad sker der, når man bliver solskoldet?

For at beskytte sig mod UV-strålerne producere huden mere af pigmentet melanin. Det får huden til at ændre farve. Solskoldning opstår, når der er mere bestråling, end melaninet i din hud kan håndtere.

UV-stråler kommer enten fra solen eller fra et solarium. Og husk, at du også kan blive solskoldet, når du svømmer eller står på ski. I de tilfælde bliver solens lys reflekteret af sne, is eller vand og forbrænder huden. Personer med lys hud er mest udsatte for at blive skoldet. Men alle – også personer med mørk hud – kan blive solskoldet.

Hvad er symptomerne på solskoldning?

Solskoldning får huden til at blive rød, og den svier. Hvis skoldningen er omfattende, kan der opstå hævelser og blæner. Du kan få influenzalignende symptomer som kulderystelser, kvalme, migræne og træthed. Efter nogle få dage vil huden begynde at skalle af og klø, efterhånden som kroppen forsøger at skille sig af med de solskadede celler.

Behandling af solskoldning

Den mest effektive kur mod solskoldning kan kun lindre symptomerne:

  • Køl dig af. Læg kolde omslag på de ramte hudområder, fx en klud gennemvædet af koldt vand.
  • Hold huden fugtig. Smør aloe vera-gel eller fugtighedslotion på det ramte område. Undgå produkter, der indeholder alkohol, fordi alkoholen kan få huden til at tørre endnu mere ud. Undgå solskoldningsmidler med smertestillende stoffer som benzocain: Der findes kun meget få beviser for, at benzocain virker, og stoffet kan i nogle tilfælde irritere huden.
  • Lad blæner være blæner. Hvis du får blæner, så lad være med at prikke hul på dem. Det sinker helingsprocessen og øger risikoen for infektion. Dæk evt. blænerne forsigtigt med gaze.
  • Tag smertestillende håndkøbsmedicin, hvis det er nødvendigt. Tag betændelseshæmmende medicin, fx acetylsalicylsyre (Kodimagnyl) eller ibuprofen efter vejledningen på æsken, indtil rødmen og smerter forsvinder.
  • Fjern forsigtigt døde hudceller. Det skoldede område begynder formentlig at skalle af efter et par dage. Det er kroppen, der skiller sig af med det beskadigede ydre hudlag. Du kan hjælpe den på vej ved FORSIGTIGT at exfoliere huden og derefter smøre fugtgivende creme eller lotion på.

Hvornår skal jeg søge læge?

Hvis solskoldningen er begrænset, heler den af sig selv. Men hvis du får en andengradsforbrænding, er det vigtigt, at du søger læge. Du skal være opmærksom på følgende symptomer:

  • Sunprep med betacaroten medvirker til at forebygge solskoldningBlæner og hævelser
  • Feber, kulderystelser – eller en følelse af at være ved at koge
  • Kvalme og/eller opkastning
  • Dehydrering
  • Svimmelhed og udmattethed
  • Hovedpine
  • Muskelkramper.

Det er meget vigtigt, at du sørger for at beskytte dit barn mod solskoldning, fordi det øger barnets risiko for at udvikle hudkræft senere i livet. Hvis uheldet alligevel er ude, så søg læge. Og husk, at du kan forebygge solskoldning ved dels at opholde dig kortere tid i solen, tage let tøj på, der skærmer for strålerne eller bruge solbeskyttelse (solcreme) med en faktor, der passer til din hud.

Du kan også vælge at starte solsæsonen tidligt og gøre din hud klar til solen: Sunprep fra Natur-Drogeriet A/S indeholder betacaroten, der fungerer som et pro-A-vitamin, hvor kroppens selv omdanner den mængde A-vitamin, der er behov for. Vær opmærksom på, at

  • produkterne IKKE er erstatninger for solcreme.
  • Solsæsonen ikke kun er sommeren – husk også at gøre huden klar inden skiferien, hvor solens stråler reflekteres i sneen.

Læs også
Betacaroten giver effektiv beskyttelse mod solskoldning
Solbrun, men ikke solbranket
Naturlig betacaroten beskytter mod røntgenstråler
Forbrugererfaring: Betacaroten gør huden klar til solen
Solens mange gode egenskaber
Betacaroten modvirker hvide pletter i munden
Selen som solbeskytter?
Anprisninger: A-vitamin

Kilde
https://www.natural-health-news.com/sunburn-what-is-it-and-what-are-the-treatments/