Godt at vide Personlig pleje og wellness

Sådan klarer du sommervarmen – på den miljørigtige måde

Det bliver varmere og varmere på grund af de menneskeskabte klimaforandringer. Og så kan man jo vælge bare at tænde for aircondition-anlægget, hvis man er heldig at have sådan et. Men det er en energisluger af de store, som kun bidrager til at ødelægge miljøet og øge hastigheden af klimaændringerne.

I meget varme klimazoner kan klimanlæg gøre en forskel – ved at mindske risikoen for varme-relaterede sygdomme for dem, der er udsatte. Men det slider på helbredet at befinde sig i en aircon-boble, fordi det påvirker kroppens evne til at tilpasse sig udendørs temperaturer, når man går uden for boblen. Både sommer og vinter kan overgangen fra en kontrolleret temperatur indendørs til den reelle temperatur udendørs sagtens betyde et brat udsving på 10oC eller mere. Dette bratte udsving kan opveje de eventuelle positive effekter af at have opholdt sig indendørs i et klimakontrolleret miljø.

Desuden udsættes den kolde (eller varme) luft, der presses gennem rørsystemet i de fleste centralvarme- og luftkonditioneringsanlæg for friktion, der resulterer i en overrepræsentation af positive ioner – ustabile elektrisk ladede partikler – i forhold til negative. Desuden kan klimaanlæggene øge indendørs luftforurening. En overbalance af positive ioner kan ændre kroppen biokemi og påvirke både det fysiske og mentale helbred. Et højt niveau af positive ioner er sat i forbindelse med depression, kvalme, søvnløshed, irritabilitet, træthed, migræne og astmaanfald, samt forstyrrelser i skjoldbruskkirtlens normale funktion. De biokemiske processer, der fører til disse lidelser, kan udtrætte kroppen, og dette kan føre til en stigning i ulykker, vold og selvmord.

Så hvad gør man, hvis man gerne vil holde sommervarmen (ud) på en sund måde? Her er vores forslag til sundere metoder, der også tager hensyn til den planet, vi lever på.

Et hurtigt, forfriskende dyp

Under en hedebølge køler kroppen sig selv ned ved at øge blodstrømmen til huden. Ved at sende mere blod til de små vener og kapillærer tæt ved hudens overflade kan kroppen hurtigere køle sig selv ned. I varmt vejr kan blodstrømmen til huden øges til det tredobbelte hos raske mennesker.

Du kan udnytte dette fænomen ved at dyppe hænderne i koldt vand – eller stikke fødderne i en spand med koldt vand. Hænder og fødder har et stort overfladeareal, og det kolde vand speeder denne proces betydeligt op.

Vandspray

Dette råd er helt enkelt: Sørg for at have en lille sprayflaske med vand på natbordet eller i tasken. Et hurtigt pust har samme afkølende virkning som at have vådt tøj på. Du kan naturligvis købe en vandspray, men det er både renere og grønnere at lave din egen – fx ved at købe en af de små sprayflasker, der anvendes til rejsebrug. Der er ingen overflødig emballage, og du behøver ikke bekymre dig om drivgasser. Bare fyld sprayflasken med vand fra hanen eller mineralvand, og så er du klar.

Vand er af afgørende betydning - også i sommervarmenHydrering

Op mod 60 % af menneskekroppen er vand, og kun ca. 10 % af dette vand findes i blodstrømmen. Og meget af dette vand forsvinder, når vi sveder. I tørt vejr fordamper sveden hurtigt, så der er kun behov for en mindre mængde til at sænke kropstemperaturen. Men i miljøer med høj luftfugtighed er sveden længere om at fordampe fra huden, fordi luften allerede indeholder store mængder vand. Så i disse fugtige omgivelser forsøger kroppen at køle sig ned ved at svede endnu mere. Hvis du ikke fylder vanddepoterne op med den mængde vand, kroppen mister, bliver du dehydreret. Det bedste, du kan drikke, er vand uden smag, farve, sukker eller tilsætningsstoffer – og du skal holde dig fra alkohol!

Våde t-shirts – og lagner

Nøglen til at føle sig kølig er fordampning. I ekstreme temperaturer kan vådt tøj være med til at trække varme fra kroppen og give en kølende virkning på huden – og dermed sænke din temperatur. Hvis du samtidig sætter en ventilator til at blæse på din hud, kan du øge fordampningen og dermed øge din fornemmelse af kølighed.

Hvis du har det meget varmt om natten, kan du overveje et vådt lagen over dig i stedet for dyne eller tæppe. Det kan være forskellen mellem en søvnløs nat og en god nattesøvn.

Ventilatorer og gardiner

Hvis det er meget varmt udenfor, eller hvis luften er for fugtig til at give en effektiv fordampning, kan du bruge en elektrisk ventilator til at sætte fordampningen af sved i vejret, så du bliver ved med at føle dig kølig.

En ventilator midt i rummet vil formentlig bare cirkulere den varme luft, der allerede findes i rummet. Hvis du kan placere ventilatoren i nærheden af et åbent vindue (under forudsætning af, at udetemperaturen er lavere end indetemperaturen), vil dette være med til at blæse kølig luft ind i rummet. For at modvirke den måde, hvorpå elektriske ventilatorer skaber flere positive ioner – og dermed har en negativ indflydelse på humøret – kan man nu købe ventilatorer, hvor man kan tænde for en negativ-ion-generator.

Sæt krydderi på tilværelsen

Krydret mad får dig til at svede – og det får dig så til at køle ned hurtigere. Det er formentlig en af grundene til, at folk i Central- og Sydamerika, Indien, Afrika, Sydøstasien og Caribien foretrækker madvarer med chili og andre “hotte” krydderier.

Krydrede madvarer som salsa, sennep og karrypasta får din kropstemperatur til at stige, så den matcher temperaturen omkring dig. Din blodcirkulation øges, du sveder mere, og fordampningen af sved er med til at holde dig kølig. Denne proces har endog et navn: Gustatorisk hyperhidrose.

Drik noget varmt

Det princip, vi lige omtalte for krydret mad, gælder også for varme og kolde drikke. Det er meget vigtigt, at du holder dig hydreret, når solen skinner, og hvis du hurtigt skal køles ned i et brandvarmt klima, kan en iskaffe lyde som en vældig god ide. Men gem den til senere på dagen, når temperaturen er faldet lidt. Faktisk viser forskningsresultater, at varm kaffe faktisk er med til at nedkøle dig hurtigere, fordi kaffen øger din svedafsondring.

Tag den med ro i sommervarmenTag den med ro

At fare rundt eller træne intensivt i varmt, fugtigt vejr kan være en udfordring – eller decideret farligt. Planlæg, så du træner, går tur eller køber ind tidligt eller sent på dagen.

Tag løsthængende tøj på

Tætsiddende tøj er ikke kun ubehageligt – det forhindrer også, at du får luft til huden. Med løstsiddende tøj bliver luften ved med at cirkulere på din hud og fremmer dermed fordampningen. Lyst tøj afspejler sollys, hvorimod mørkt tøj absorberer lyset – og husk, at naturlige fibre optager mere fugt end syntetiske fibre og er derfor generelt mere behagelige at gå i.

Tag et lunkent bad

Det kan godt være, at din umiddelbare ide er at tage et iskoldt brusebad, men mange eksperter anbefaler faktisk noget lidt mindre ekstremt. Et meget kold bad sænker din kropstemperatur så hurtigt, at kroppen kommer på overarbejde for at øge den for at opretholde homøostasen.

Så prøv i stedet at tage et bad i lunkent vand (brusebad eller karbad), og – hvis det er muligt – sørg for at lufttørre i stedet for at tørre dig med et håndklæde. Er du så heldig at have en swimming pool i nærheden, er det en god måde at kombinere vand, luft og let motion på.

Hav en vifte i tasken

Hvis du opholder dig i ekstrem varme, så sørg for at have en vifte med i tasken. Den giver dig mulighed for at cirkulere luften hurtigt og let. Men lad være med at vifte dig alt for energisk eller for længe, for så bliver du bare mere varm af “anstrengelsen”.

Læs også
Vinterbadning – sundhed i det iskolde vand
Drikker du nok?
Solskoldning – hvad er det, og hvad kan man gøre?
Deo Crystal – naturlig deodorant til din krop
Det er sundt at bo tæt på grønne områder
Iste med pebermynte
Forfriskende kamille-lemonade
South African Punch

Kilde

Simple ways to keep cool in the heat of summer