Energi Personlig pleje og wellness

Sådan får du energien op om vinteren

Luften er koldt, vejene er glatte, det er tåget og gråt, og dagene er korte… det er måske ikke lige nu, du fuld af energi tager skoene på og løber eller går en tur.

I vintermånederne kan det være næsten uoverskueligt at komme op fra sofaen, når man først har sat sig med tæppe og en kop varm te. Og hvis julen med alle dens kalorieholdige fristelser står for døren, så kan der nemt ryge et par ekstra kilo på – samtidig med, at du bliver mere uoplagt og træt.

Men fortvivl ikke – her får du 12 tips til at booste din energi om vinteren og sørge for, at din krop ikke går i stofskiftemæssig tomgang.

1. Spis morgenmad

Man kan godt blive fristet til at trække dynen op til næsen og blive liggende lidt længere – og så nøjes med en kop varm kaffe. Men det kan godt betale sig at tage sig sammen og komme ud af fjerene. En god, sund morgenmad sørger for, at du kan holde energiniveauet højt og være fokuseret dagen igennem. Mennesker, der ikke spiser morgenmad, har en tendens til at være mindre aktive end dem, der gør.

2. Sørg for at få væske nok

Vand er som bekendt nødvendigt for alle kroppens funktioner. Desuden er det vigtigt med væske, så dine muskeldannende proteiner ikke bliver nedbrudt. Det skal nemlig være fedt, der forbrændes til energi.

3. Få motion – i hvert fald lidt

Kortvarig, intensiv træning gør, at du forbrænder færre kalorier bagefter end længerevarende, let træning. Desuden vil muskler i sig selv øge dit stofskifte, så sørg for også at lave noget styrketræning. Hvis du ikke har et fitnesscenter i nærheden og heller ikke adgang til håndvægte, så prøv med konservesdåser, poser med mel eller sukker – eller brug evt. småbørnene. De vil elske en lufttur!

4. Tænk dig om, når du har brug for en snack

Sunde snacks som frisk frugt og nødder gør det lidt lettere at sige nej til den kage, der kalder på dig, når du bliver sulten. Spis moderat – lad være med at spise dig mæt i snacks.

5. Brug krydderier

Giv dine måltider et kick – og dermed også dit stofskifte. Så kom endelig chili og andre varme krydderier i gryden, når du laver mad.

6. Spis nok protein

At erstatte fedt- og kulhydratholdige måltider eller snacks med flere fødevarer med et højt proteinindhold kan være en god måde at øge din muskelmasse på. Som en ekstra bonus vil proteinet forbrænde flere kalorier end fedt og kulhydrater. Vælg magre proteinkilder som kylling, tun, æggehvide osv.

7. Tag probiotiske midler

Probiotika er med til at understøtte en sund energiproduktion, og samtidig er disse midler guf for dine tarmbakterier. Forskning viser, at probiotika også kan booste dit immunforsvar og hjælpe dig med at klare stressede perioder og løfte dit humør – alt sammen overvejelser, der er vigtige i vinterperioden og derefter.

8. Få energi i vitaminform

Energi kommer fra den mad, du spiser. Det betyder, at du kan booste din energi med de rigtige vitaminer, mineraler og næringsstoffer – fx B-vitaminkomplekset, som påvirker de enzymer, der er af afgørende betydning for stofskifteprocesserne. Og stoffer som coenzym Q10, resveratrol og PQQ (pyrroloquinolinquinon) er med til at give din krop brændstof på celleniveau.

9. Svaret på dine bønner er… kaffebønner

Kaffe har vist sig at have mange sundhedsfremmende egenskaber, når du ikke overdriver det. Det skyldes til dels koffeinindholdet, som kan hjælpe dig til at forbedre din træningsindsats og give dig den energi og det fokus, der skal til for at få noget ud af din træning.

10. Sov køligt

Et mindre klinisk forsøg tyder på, at du ved at sove i et køligt soveværelse kan øge andelen af brunt fedtvæv – en type fedt, der fungerer mere som muskler og dermed hjælper med til at forbrænde kalorier.

11. Få søvn nok

Og nu vi er ved soveværelset, så sørg for at sove længe nok – det er en glimrende måde at holde energiniveauet højt på. Der er også en tendens til, at man hurtigere griber til usunde snacks eller spiser for store måltider, når man har sovet for lidt.

12. Smiiiiil

Når man er stresset, producerer man en højere mængde af hormonet cortisol – og det kan bidrage til den form for overspisning, der ofte ses, når man føler sig stresset. Sørg for at smile – det sænker dit eget stressniveau, og det er dejligt for andre!

Det er helt ok at have dovne perioder, hvor du indtager sofaen med tæppe og en god bog, men disse energifremmende tips gør på daglig basis underværker for dit stofskifte og hjælper dig godt igennem en træls vinterperiode.

Spirulina kan være med til at booste energien om vinterenLæs også
PQQ – et nyt anti-aging kosttilskud?
Sund og rask om vinteren
Unik Spirulina – et sandt energilager
Vinterbadning – sundhed i det iskolde vand
Energidrik med johannesbrødkernemel
Carnitin lukker op for energien
Hvad er frugt og grønt godt for?
Hvorfor kan man ikke sove, hvis man er sulten?
De sundhedsfremmende egenskaber ved resveratrol

Kilder
https://www.lifeextension.com/wellness/lifestyle/12-ways-to-boost-your-energy-in-winter