Drikke Energi Sund kost og livsstil

Energidrik med lecithin til hverdagens udfordringer

Nogle gange kan man have brug for lidt mere – og her kan en energidrik med lecithin være et af midlerne…

Kender du det her?

Problemerne ligesom tårner sig op foran dig: Det kan være, at det er på dit arbejde, at du synes, det er svært at klare de krav, der stilles til dig, eller det kan være i familien, du ikke når det, du egentlig gerne ville. Man gør sig de bedste anstrengelser for at overkomme det hele, og alligevel har man fornemmelsen af at have forsømt en masse ting! Det, der kunne være en aktiv og positiv fritid, bliver for det meste kun negative hvilepauser, hvor du forsøger at ruste dig til næste dags opgaver – simpelthen fordi du mangler oplagthed, lyst, »gnist« eller med et ord energien til at gøre noget!

De fleste er overbeviste om, at havde de bare nok energi, så ville de også kunne ordne deres problemer. Desværre vælger de næsten altid den nemmeste og samtidig mest forkerte løsning: De prøver nemlig at udligne deres energi-underskud ved hjælp af de kendte stimulanser: Kaffe, te, sukker, osv. Ganske vist strammer disse stimulanser os op, men der er kun tale om en temmelig kortvarig virkning – fx kan en kop stærk kaffe holde os oppe ca. 1 time, måske mindre. Vi får med andre ord brug for en ny stimulans og er dermed godt på vej til at etablere en ond cirkel, som det kan være meget vanskeligt at kæmpe sig ud af igen.

Utilstrækkelig ernæring

Energidrik med lecithin til hverdagens udfordringerOg den onde cirkel forstærkes af, at et stort forbrug af stimulanser ofte er forbundet med en forkert og utilstrækkelig ernæring. Det kan der være mange forskellige forklaringer på, måske er det fordi stimulanserne virker appetitdæmpende og dermed fortrænger den naturlige sultfornemmelse, måske skal årsagen findes i det enkelte menneskes (forkerte) kosttraditioner.

Alle, der fx har haft sårdannelser i mundvigene, ved, hvor smertefuldt det kan være! Men tænker du på, at sådanne sår kan være opstået på grund af et kraftigt forbrug af de søde sager, slik, kager og sukker i almindelighed? For at omsættes i organismen har sukker nemlig brug for B-vitaminer, og mangel herpå forårsager netop sårdannelser, men også hjertebesvær, uren hud, nervøsitet, anspændthed og depressioner mm.

Også hypoglykæmi, dvs. ekstremt lavt sukkerindhold i blodet, kan paradoksalt nok være fremkaldt af for stor indtagelse af sukker. Det overstimulerer bugspytkirtlen til at producere for meget insulin, som fortærer sukkeret i blodet. Følgen heraf er mathed, koldsved, kramper og bevidstløshed. Det viser, hvor misvisende det er at tro, at mere sukker = mere energi!

Hvad kan du så gøre?

Vi skal med andre ord gå helt andre veje, hvis vi vil finde en løsning på vores energiproblem, dvs. hvis vi skal finde stoffer, der for det første tilfører os energi, men også støtter sundheden og er ernæringsmæssigt set rigtigt sammensatte, og som garanterer os en langvarig og konstant virkning.

Det energiskabende stof er protein. Prøv fx at spise et æg eller drikke et glas mælk eller tage en håndfuld solsikkefrø og mærk den bedring, der indtræder, ikke i ti minutter, men i flere timer. Her kommer Lecithin-energidrikken ind i billedet.

Helsedrikken indeholder

  • en betydelig mængde B-vitaminer, der er vitale for ren hud, sundt hår, øjnenes glans, et stærkt hjerte, rolige nerver og altså for energien
  • komplet protein (58 gram)
  • lecithin, der er vigtigt for hver eneste celle i kroppen og det bedste naturlige middel mod kolesterol eller fedt i blodet
  • calcium, af største betydning for knogledannelsen hos alle, men især hos de ældre;
  • vegetabilsk olie, hovedkilden til essentielle fedtsyrer, hvad der har betydning for en smuk hud, hårets glans, sunde kirtler og hormondannelsen.

Opskrift på energidrikken

Energidrik med lecithin til hverdagens udfordringerDet skal du bruge

2 kopper skummetmælk
1 spsk tidselolie
2-4 tsk. BirkeSød
1 tsk vaniljesukker
4 store spsk gærflager
4 store spsk sojalecithin

Tilberedning

Kom mælk, olie, BirkeSød og vaniljesukker i en blender og start den på lav hastighed. Tilsæt gærflager og sojalecithin. Når drikken er blendet, dækker du den til og stiller den i køleskabet natten over (opbevaringen i køleskabet bevirker, at gæren får en god smag). Næste dag stil blenderen på høj hastighed og blend ca. 30 sekunder.

Energidrik med lecithin til hverdagens udfordringerLæs også
Lecithin: Derfor er det vigtigt
Lecithin: En alsidig ingrediens i naturlige fødevarer og kosttilskud
B-vitaminerne har stor betydning for dit helbred
Birkesød Xylitol – et sikkert sødemiddel
Næringsstoffer til mitokondrierne = mere energi
Energidrik med johannesbrødkernemel

Kilder
Journal of the American Medical Association 94 (1940).
E Bieknell og E Prescott: The Vitamins in Medicine.
Linda Clark: Kend din kost, Borgen 1981.
Linus Pauling.- Vitamin C and the Common Cold, San Francisco 1970.