B9-vitamin (Folsyre) Graviditet og fødsel Sund kost og livsstil

Gode råd under graviditeten

Det er en stor omvæltning i dit liv – graviditeten – og gode råd kan være velkomne. Naturligvis vil du gerne gøre det allerbedste for dit barn, men du skal også huske at slappe af og nyde, at der sker noget helt forunderligt. Her får du en række gode råd på de områder, som du måske går og spekulerer over.

Rygning

Det er sagt en million gang, og rygerne er godt trætte af at høre på det, men det er alt stadigvæk en god idé at holde op med at ryge, når man er gravid. For kendsgerningen er, at fostret vil foretrække det – alene fordi det så får flere næringsstoffer og mere ilt.

Undersøgelser har klart vist, at rygernes børn fødes tidligere og har lavere fødselsvægt. Det er nemt at sige, at man bare skal holde op, hvæser de gravide rygere i kor, og de er mange. 39 % af alle danske kvinder ryger, og kun 7 % formår at stoppe.

Gode råd under graviditeten: Sig nej tak til alkoholAlkohol

Der er ingen undersøgelser, som tyder på, at mådeholdent selskabeligt drikkeri skader barnet. Det er hovedsagelig Føtalt Alkohol Syndrom, man er ud efter, når snakken falder på alkohol, for her er der tale om skader, bl.a. lille vækst, hjertefejl og indlæringvanskeligheder. Men for at få et barn med Føtalt Alkohol Syndrom, skal man jævnligt drikke for meget.

En nyere engelsk undersøgelse sætter tal på tingene. “Selskabeligt drikkeri” defineres som 10 genstande om ugen. Gravide kvinder, som drikker mindre end 10 genstande om ugen, udsætter ikke deres børn for nogen risiko. Forskningen har ikke fundet et eneste tegn på fosterskade ved en alkoholindtagelse på dette niveau, forudsat at de 10 genstande fordeles over hele ugen og ikke indtages på en gang. Men en genstand er en genstand, og det nytter ikke noget at kalde et kæmpe glas vin for en genstand!

Motion

Der er overhovedet ingen grund til at bekymre sig om de tunge vægte, du løftede, før du vidste, at du var gravid – eller om karatetræningen eller den nys overståede skiferie. Men det er nok en god ide at holde udkig efter nogle mere bløde motionsformer, mens du er gravid. Den hårde motion kan overstrække ligamenterne, der jo bliver blødgjort under en graviditet.

Lange raske gåture, cykling og svømning er den gravides bedste bud på motion. Smerte, svimmelhed, stakåndethed og hjertegalop er nogle af kroppens mere håndfaste signaler om, at du skal stoppe, hvad du nu er er i gang med.

Varme

Hvis du har været i sauna eller solarium, før du vidste, du var gravid, er der heller ingen grund til bekymring, for intet tyder på, at det er skadeligt. På den anden side er der heller intet bevis for, at det er uskadeligt, så det er klogt at holde op – rent bortset fra, at det heller ikke er smart at blive overophedet under en graviditet af hensyn til fostrets iltforsyning.

Mad

Risikoen for, at visse fødevarer kan skade fostret, er meget lille. Alligevel bør man vare sig for listeria-bakterien. Hvis en gravid kvinde får listeriose tidligt i graviditeten, kan infektionen forårsage abort. Senere i graviditeten kan den forårsage for tidlig fødsel/dødfødsel. Listeria-bakterien kan findes i upasteuriseret mælk, smøreoste, brie og camembert, pateer og i råt kød (specielt lam og gris) og rå fisk. Også mad, der først er opvarmet og dernæst afkølet, bør undgås. Bakterien kan også findes i jord. Symptomerne på en listeria-infektion er influenzalignende symptomer som feber, kulderystelser, muskelømhed og hovedpine.

Fed østersøfisk er heller ikke en fornuftig spise på grund af det høje kviksølv-indhold.

Det er også en god ide at undgå lever under graviditeten, for selv om lever indeholder godt med jern, som du har brug for, er den også særdeles rig på A-vitamin, som i for store doser kan forårsage fosterskader som hareskår, vand i hovedet og hjerte-defekter. Af samme grund er det klogt at springe af en eventuel A-vitaminkur med det samme.

Til gengæld er det OK at drikke kaffe i rimelige mængder. Koffein passerer moderkagen, men der skal store mængder til for at hæmme et fosters vækst.

Medicin og tilskud

Gode råd under graviditeten: Husk folsyreUndgå i videst muligt omfang medicin, men tag med sindsro en paracetamol, hvis du har hovedpine. Længere henne i graviditeten skal du dog undgå smertestillende tabletter, som indeholder acetylsalicylsyre, der øger blødningsrisikoen. Acetylsalicylsyre findes i fx Aspirin, Treo og Albyl. Hvis du tager en eller anden form for receptpligtig medicin, så tal med din læge om, hvorvidt du skal fortsætte eller ej.

Visse penicillin-typer er OK, andre er ikke. Fx kan tetracyklin give dit barn misfarvede tænder.

Til gengæld er det en god idé at tage folsyre tabletter under graviditeten. Folsyre har vist sig at være med til at forebygge hjerne-/rygmarvs-defekter som rygmarvsbrok. Folsyre findes naturligt i spinat, rosenkål og mange bladgrønsager, men nyere forskning tilråder et dagligt tilskud på 0,4 g i tabletform.

Hvis du vil spise en multi-vitami pille, så find en uden A-vitamin. Betacaroten er derimod ikke sortlistet.

Vaccinationer

Selv om risici forbundet med vaccinationer mod røde hunde, feber, mæslinger, tyfus, tuberkulose og Hepatitis B er minimale, bør de undgås i de første graviditetsmåneder.

Gammaglobulin går for at være helt ufarligt ligesom vaccinationer mod influenza, stivkrampe, difteri og kolera. Men det er under alle omstændigheder en god idé at fortælle lægen, at man er gravid, før en hvilken som helst vaccination.

Røntgen

Det er velkendt, at røntgen skal undgås under en graviditet, også tandrøntgen. Men hvis du har fået røntgenfotograferet dine tænder eller din brækkede arm, inden du vidste, at du var gravid, så har strålerne sandsynligvis kun ramt de dele. Du har måske også haft blyforklæde på.

Sygdomme og infektioner

Hvis du har været syg under din tidlige graviditet og er bekymret, så tal med din læge. Nogle gange kan skoldkopper i de første graviditetsmåneder give årsag til bekymring, og hvis du har haft det, skal du fortælle det til din jordemoder/læge, så hospitalet kan holde øje med, at dit barn udvikles normalt.

Røde hunde er igen i søgelyset, specielt hvis du har haft det under de første graviditetsmåneder, hvor barnets øjne, ører og hjerte udvikles. Ideelt bør man tjekke, hvorvidt man har haft røde hunde, før man bliver gravid, da man som sagt bør undgå en sådan vaccination under graviditeten.

Der er adskillige infektioner, som kan skade fostret i de tidligere stadier, men de er til gengæld nemme at undgå. To eksempler er

  • toxoplasmose – en parasit infektion, der kun sjældent forekommer, men som ikke desto mindre er god at undgå. Du kan få den fra katteafføring, men det er mere almindeligt at få den fra kød, der ikke er gennemstegt. Hvis du har mistanke om, at du kunne være smittet, så kan en blodprøve afgøre sagen.
  • chlamydiose, som du undgår ved at holde afstand til får under lamme-sæsonen (sen vinter til tidligt forår). Infektionen kan forårsage abort.

Meget høj feber i de tidlige graviditetsmåneder kan give en abortrisiko, og hvis du under din graviditet rammes af den årlige dunder-influenza, så tag det roligt, hold dig i sengen, drik godt med væske og lad i øvrigt være med at gå tilbage på arbejde for tidligt.

Læs også
Rygning under graviditet fjerner antioxidanter fra kroppen
Kaffe og tobak under graviditeten øger risikoen for lav fødselsvægt
Alkohol under graviditet kan skade barnets intelligens
Nyfødte med alkoholskader
Medicin mod psykiske lidelser er farlig for fostre
Hvidløg under graviditet = færre for tidligt fødte børn
Stress under graviditeten kan øge risikoen for høreskade hos nyfødte
Folsyre under graviditeten mindsker risikoen for leukæmi hos børn
Sengeliggende gravide mister knoglemasse
Gravide vegetarer lever sundere
Gravide må gerne gå i sauna
Vegetarer føder flere piger
Babyer er glemsomme