Graviditet og fødsel

Boragoolie hjælper mod børneeksem

Vidste du, at boragoolie (hjulekroneolie) kan være et godt supplement til anden behandling af børneeksem?

Tilfældene af allergi er i de senere år steget kraftigt – ikke mindst hos børn, hvor det ofte viser sig som børneeksem. Allergiforskere kan stadig ikke forklare, hvorfor der er blevet flere tilfælde, men man ved, at børn i familier med allergi, høfeber og astma er de hyppigst ramte. Arvelige faktorer spiller også en vigtig rolle, og som noget nyt har man nu fået et fingerpeg om, hvad det er i arven, der gør, at et barn får eksem. Analyser af modermælk fra kvinder, hvis børn lider af eksem, har nemlig vist et unormalt lavt indhold af en fedtsyre, der hedder GLA, gammalinolensyre. Og hos kvinder, der selv lider af allergi, er indholdet endnu lavere.

Det ser altså ud til, at der er en ret nøje sammenhæng mellem GLA-fedtsyre og udbrud af allergi. Ældre læger kan bekræfte dette: For årtier siden forsøgte man at behandle hudallergi ved at undgå fedt i kosten, men måtte stoppe, fordi eksemen blev værre.

GLA som lotion eller kapsler

Bortset fra modermælk findes der kun større mængder af GLA-fedtsyrer i visse planter. Borago (lægehjulkrone) er en af dem. I dag anvender man boragoolie i kapsler for at undgå harskning og brug af konserveringsmidler. Man skærer kapslen op og anvender olien direkte på barnets hud.

Fordelen er, at det er et naturligt stof uden bivirkninger i modsætning til de hormoncremer, der ellers er brugt i behandlingen af eksem.

Boragoolie hjælper mod børneeksem

Håb om at forebygge allergi hos børn

Endnu ved lægevidenskaben ikke præcist, om et tilskud af GLA-fedtsyre til allergiske mødre kan forebygge udviklingen af allergi til børnene. Men der er et begrundet håb. Det har nemlig vist sig, at børn af mødre med et højt indhold af GLA-fedtsyre i blodet har lavere mængder af anti-stoffet IgE i navlesnoren. Og et højt indhold af dette stof betyder, at barnet har stor risiko for at udvikle allergi.

Børneeksem

Den hyppigste form for allergi hos børn er astmaeksem. Halvdelen af tilfældene starter, inden barnet er fyldt et år, og de første tegn ses i bleområdet, hvor huden bliver rød, hævet og fortykket. Samtidig har barnet ofte eksem på kinderne. Hvis eksemen senere flytter sig til knæhaserne og forsiden af albuerne, er diagnosen så godt som sikker. Et andet tegn er dermografisme: Hvis man ridser lidt på barnets hud, viser der sig en bred, hvid stribe i stedet for den normale røde.

Boragoolie i praktiske kapsler fra Natur-Drogeriet A/S. Kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Børneeksem – skyldes det forurening, kemikalier og unaturlig kost?
Boragoolie er god ved huden
Boragoolie – hvordan virker det?
Amning kan reducere risikoen for allergi
E-vitamin under graviditeten mindsker risikoen for astma hos børn
Kontakt med katte eller hunde i det første leveår bremser allergi
Forbrugererfaring: Ipe Roxo® mod eksem