Godt at vide

Børneeksem – skyldes det forurening, kemikalier og unaturlig kost?

I 1960’erne led omkring 2 % af alle børn af børne­eksem. I 2011 optrådte sygdom­men i op imod hver 3. fa­milie, viser en undersøgelse blandt børnefamilier. Årsagen til stigningen kendes ikke.

“Det er utroligt frustreren­de, at det ikke er lykkedes at lokalisere baggrunden for den voldsomme vækst. Heldigvis ser det ud til, at langt de fleste børn vokser sig fra deres ek­sem,” siger Betina Hjorth, Astma-Allergi Danmark. Hun forklarer, at antallet af børn med eksem ikke ser ud til at stige længere. Det høje ni­veau har stabiliseret sig. Ud over at eksem bevisligt er ge­netisk betinget, mistænkes kemikalier, forurening og genmodificeret mad for at kunne være medvirkende til stigningen i antallet af børn med eksem, men det har ikke kunnet dokumenteres. En tilsvarende stigning ses også inden for astma og allergi.

Nøgletal fra undersøgelsen

28 % af eksembørnene sover dårligt på grund af eksemet. 20 % bliver hurtigt irritable, fordi det klør meget. 19 % af eksembørnene har svært ved at finde ro. 85 % af forældrene efterlyser mere viden om sygdommen. 92 % bekymrer sig over, om barnet vokser fra eksemet. 39 % føler sig magtesløse, når eksemet blusser op, og ved ikke, hvad de skal gøre. 61 % har ingen behandlings­plan fra lægen – dvs. en plan, der fortæller, hvordan man tackler eksemets opblussen.

Læs også
Boragoolie hjælper mod børneeksem
Hørfrø- og boragoolie kan give en sund hud indefra
Hårdt vand og atopisk eksem
De fire typer af allergiske reaktioner
Lægemidler er ikke testet til brug på børn
Genmanipulerede fødevarer – biologisk krigsførelse?
Sildeorm – en undervurderet fjende i vores mad
Husk også fibre til børnene

Kilde
Astma-Allergi Danmark