Godt at vide

Kosmetiske tatoveringer

Intradermale (kosmetiske) tatoveringer

Tatoveringer bliver mere og mere populære på områder, der ikke længere har noget at gøre med tatoveringens traditionelle formål. Der reklameres kraftigt for tatoveringer som permanent make-up, hvor der sprøjtes farvepigment ind under huden ved øjne og læber, således at man får en permanent “streg” rundt om øjne eller læber – eller en permanent øjenskygge.

Disse indgreb foretages både af klinisk uddannet personnel og ikke-klinisk uddannet personnel. Lægerne anvender denne form for tatovering til at dække modermærker og ar, samt ved rekonstruktion af brystet efter en kræftoperation.

De amerikanske sundhedsmyndigheder anser denne form for tatovering – kaldet intradermal tatovering – for at være et kosmetisk indgreb.

Risici ved kosmetiske tatoveringer

Nogle oplever en allergisk reaktion på det indsprøjtede pigment, og desuden er der risiko for, at sygdomsfremkaldende mikroorganismer på denne måde kommer ind i blodstrømmen. Man har bl.a. sat tatoveringer i forbindelse med svære tilfælde af allergisk dermatitis på grund af, at nogle af de farvepigmenter, der anvendes, er meget kraftige.

Med tatoveringen følger også en øget risiko for betændelse – således har man påvist tilfælde af overførsel af Hepatitis B-virus. Desuden foreligger risikoen for overførsel af Hepatitis C og HIV-virus. Denne risiko afhænger af, hvem der udfører tatoveringen.

Kan man fortryde?

Som udgangsunkt er tatoveringerne permanente. De KAN fjernes, men kun ved et kirurgisk indgreb, ved afslibning af huden eller – for visse farvers vedkommende – laserbehandling, der får farverne til at forsvinde. Både afslibning og operation kan være meget smertefuldt og vil ofte efterlade ar. Ikke alle laserbehandlinger kan få farverne til at forsvinde, og i nogle tilfælde vil denne form for behandling efterlade fremmede stoffer i blodet.

Læs også
Advarsler mod tatovering og piercing
Bestemte tatoveringsfarver kan give hudkræft
Det lægger man vægt på ved jobsamtaler
Henna til håret og kroppen
Hjemmelavet naturkosmetik giver frisk hud
Anvendelse af carnitin i kosmetik

Kilder
Tatoos, FDA Medical Bulletin, maj 1994;24(1):side 8.
FDA Medical Bulletin, Department of Health and Human Services, Public Health Service, Food and Drug Administration (HFI-42), Rockville, MD 20857, USA.