Godt at vide Hjerte-/kredsløbssygdomme

P-piller kan give blodpropper

Britiske kvinder kræver erstatning af tre medicinalfirmaer, fordi de angiveligt har fået blodpropper af at spise p-piller. Sagsøgerne er op mod 100 kvinder fra teenagealderen til op i 30’erne, som alle har været udsat for blodpropper – samt familierne til syv kvinder, der er døde af blodpropper.

Alle de overlevende lider under længerevarende helbredsskader fra moderat til svær grad. En af de sagsøgende kvinders advokater, Daniel Brennan, opregner en del af de lidelser, kvinderne døjer med: Blodpropper i hjernen, hjertet, lungerne eller benene. Han påpeger, at forbrugerbeskyttelsesloven bør gælde for alle kunder, så kvinderne i dette tilfælde kunne have forventet en advarsel om disse risici. “Et produkt, der medfører så store risici uden at være påtrykt en advarsel, er efter vores opfattelse behæftet med fejl”, siger Daniel Brennan.

De tre medicinalfirmaer afviser beskyldningerne. “Det har været almindeligt kendt i mange år, at der er en risiko, men folk må forstå, at den er meget lille”, sagde en talsmand for amerikanske Wyeth.

Det Europæiske Agentur for Lægemiddelvurdering, der godkender lægemidler i EU, peger på, at der er en forøget risiko for blodpropper ved p-pillerne af tredje generation. Det er bekræftet i andre medicinske undersøgelser.

Læs også
Yasmin p-piller øger risikoen for blodpropper
Smertepiller øger blodprop-risiko
Har dine vener det godt?
Faste sænker risikoen for blodpropper
Overarbejde og mangel på søvn øger risikoen for blodprop i hjertet
Kostændring som behandling efter blodprop i hjertet