Hjerte Hjerte-/kredsløbssygdomme Kosttilskud Urter og krydderier

Rødkløver holder dit hjerte og dine blodkar raske

Isoflavoner – også kaldet phyto-østrogener – tilhører den store gruppe af sekundære plantestoffer. Som navnet antyder, kommer disse stoffer fra planter (’phyto’), hvoraf soja og rødkløver er de rigeste kilder, og de har en struktur, der ligner østrogens og virker derfor på samme måde. Der er en sammenhæng mellem østrogener og kredsløbssygdomme, og epidemiologiske undersøgelser har vist, at man har en nedsat risiko for hjertesygdom i lande, hvor man indtager meget soja (og dermed mange isoflavoner). Man har derfor gættet på, at isoflavoner kan have en gavnlig indvirkning på blodkar og hjerte.

Rødkløver - godt for hjerte og blodkarForskere fra University of Melbourne i Australien har undersøgt denne sammenhæng nærmere – helt specifikt isoflavons indvirkning på arteriel stivhed. Sunde arterier er ikke stive, men ’elastiske’, hvilket spiller en stor rolle for blodtrykket. Men arterierne bliver mere stive med alderen. Denne forøgede stivhed i arterierne kan være medvirkende årsag til udviklingen af forhøjet blodtryk og hænger sammen med sygdomme i kredsløbet.

Forsøgets struktur

Forsøget omfattede 46 mænd og 34 kvinder, der alle havde overstået overgangsalderen. Alle var raske, havde et normalt blodtryk og var mellem 45 og 75 år gamle. Deltagerne blev delt i to grupper på hver 40 deltagere – den ene gruppe fik enten et isoflavon-produkt med et relativt højt indhold af isoflavonet biochanin A eller et placebo-præparat, mens den anden gruppe fik enten et isoflavon-produkt med et relativt højt indhold af isoflavonet formononetin eller et placebo-præparat. Begge isoflavon-produkter var udvundet af rødkløver.

Forsøget blev udført som et ’overkrydsningsforsøg’: I de første seks uger af forsøgsperioden fik de frivillige deltagere enten isoflavon-produktet eller placebo-præparatet, og efter en udvaskningsperiode på en uge (hvor ingen fik tilskud af nogen art), fik man det modsatte præparat i endnu en seks ugers periode. På denne måde fik alle deltagere i tilfældig rækkefølge både et isoflavon-produkt og et placebo-præparat. Markører for stive arterier blev vurderet ved forsøgets start og efter hver af de to forsøgsperioder ved hjælp af forskellige ikke-invasive metoder. Deltagernes overholdelse af kosttilskudsplanen blev målt via isoflavon-udskillelsen i urinen.

Rødkløver - godt for hjerte og blodkarResultater

Sammenlignet med placebo-præparatet var isoflavon-produkterne i stand til i betydelig grad at reducere omfanget af åreforkalkningen. Dette var specielt tydeligt i de store arterier (målt i form af systemisk arteriel komplians og pulshastighed). Desuden målte man en forbedring af den totale perifere modstand i arterierne. Virkningen syntes at være mest udtalt i den gruppe, der fik isoflavon-produktet med det høje indhold af formononetin. Der var ingen indvirkning på blodtrykket målt i form af en døgnblodtryksmonitorering. Men sådanne virkninger vil i givet fald først kunne forventes at være tydelige efter længere behandlingsperioder.

Konsekvenser

Resultaterne af denne undersøgelse viser, at isoflavoner – i dette tilfælde fra rødkløver – reducerer omfanget af stive arterier, dvs. at isoflavonerne forbedrer elasticiteten i arterierne, hvilket på langt sigt har en gavnlig indvirkning på blodtrykket. Hvis dette kan bekræftes af større undersøgelser over længere tid, kan det vise sig at være en af de måder, hvorpå isoflavoner gavner kredsløbet som påvist i epidemiologiske undersøgelser.

Læs også
Test dit hjerte
Niacin – vejen til et sundt hjerte
E-vitamin og caroten beskytter dine blodkar
Astaxanthin holder dit hjerte sundt
Rødkløver og betydningen af østrogener
Rødkløver kan medvirke til at mindske risikoen for knogleskørhed
Isoflavoner giver sunde kolesterolværdier
Når overgangsalderen spiller én et puds
Dong Queen – et tonikum for kvinder

Kilde
Teede HJ, McGrath BP, DeSilva L, Cehun M, Fassoulakis A, Nestel PJ. Isoflavones reduce arterial stiffness: a placebo-controlled study in men and postmenopausal women. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, 1. juni 2003;23(6):1066-1071.