Kosttilskud Stress, angst og depression

Depression – en sygdom, der kan behandles

Vi er alle i dårligt humør indimellem. Men en klinisk depression er en anderledes alvorlig sag. Når et menneske klager over, at han/hun “har det rigtigt dårligt” – ingen interesse eller glæde ved noget, søvnbesvær, mangel på energi, ingen appetit eller koncentrationsbesvær – ja, så er depression klart en mulighed.

Depression er den næstmest udbredte årsag til invaliditet – kun overgået af hjertesygdomme. Det viser tal fra Verdenssundhedsorganisationen WHO. I dag er depression mere almindelig blandt baby boom-generationen end blandt mennesker født før 2. verdenskrig. Og sygdommen rammer kendte såvel som ukendte. Tennessee Williams kaldte sine depressive perioder for “blå djævle”. For Winston Churchill var det “sorte hunde”.

Depression - en sygdom, der kan behandles, fx med perikon som supplementEn dødelig sygdom

Depression kan være mere end invaliderende – den kan være dødelig. Faktisk dør langt flere amerikanere af selvmord hvert år end af mord. I 1998 tog flere end 29.000 amerikanere deres eget liv, mens 17.400 blev myrdet. Depression er langt den mest betydelige risikofaktor for selvmord. Det højeste antal selvmord i USA ses blandt ældre, hvide mænd.

Det mest tragiske er, at mange af de mænd, der begår selvmord, rent faktisk har bedt om hjælp – 20 % har været hos lægen samme dag, som de vælger at tage deres eget liv, 40 % i samme uge og 70 % i samme måned. Men alligevel bliver depressionen ofte overset. Hvordan kan det være?

Mange mener, at depression blot er en normal del af det at blive gammel: “Hvem ville ikke være deprimeret, hvis…” er en ganske almindelig tanke, når man står over for kronisk sygdom, dødsfald eller tab af den sociale status, der følger med at have et erhvervsjob. Ofte vil det brændemærke, som personer med en depression eller en anden form for psykisk sygdom, konfronteres med hver dag, afholde dem fra at diskutere deres sygdom og søge hjælp.

Desuden kan depression komme til udtryk på mange forskellige måder. Af og til, når en person med diagnosen depression bliver spurgt, om han/hun føler sig deprimeret, er svaret “nej”.

Læs også
Depression og næringsstoffer
For lidt folsyre kan øge risikoen for depression
Angst og depression følger med lange arbejdsdage
Stresset, søvnløs, deprimeret? Tjek dine kostvaner…
Perikon er effektiv mod depression
Perikon mod depression – og til rygeafvænning!
B12-vitamin og depression
Betændelseshæmmende præparater har antidepressiv virkning
Lavt blodtryk giver nedtrykthed hos ældre mænd
Mørke briller kan skjule et mørkt sind