Kosttilskud

Curcumin kan måske blokere for kræfthormon

Curcumin har vist sig at kunne blokere aktiviteten i et hormon, der spiller en rolle for udviklingen af kræft i tyk- og endetarmen.

Beskrivelse af forsøget

Forskere ved University of Texas Medical Branch (UTMB) i Galveston har arbejdet med curcumin (det gule pigment, der findes i karrykrydderiet gurkemeje) og cellekulturer for at finde en forbindelse mellem et mave-/tarmhormon, neurotensin, og produktionen af et inflammatorisk protein, der accelererer væksten i en lang række forskellige kræftceller. Forsøget, der oversat har titlen Curcumin hæmmer neurotensin-medieret interleukin-8 produktion og migration af HC116 menneskelige tyktarmskræftceller, er offentliggjort i tidsskriftet Clinical Cancer Research.

Der er forsket meget i den kræfthæmmende virkning ved krydderistoffer som curcumin og capsaicin, som findes i rød chilipeber, men med dette forsøg håber man at kunne åbne muligheden for at forebygge og behandle mave-/tarmkræft ved at blokere hormoner. Kræft i tyk-/endetarmen udgør 9 % af alle nye kræfttilfælde om året på verdensplan. Den højeste forekomst ses i de industrialiserede lande, mens der er færrest i Asien og Afrika. Dette giver anledning til at undersøge, om kosten spiller en rolle.

Resultaterne

“Vores resultater tyder på, at curcumin måske kan anvendes til behandling og undertrykkelse af tyktarmskræft – i celler, der reagerer på dette mave-/tarmprotein, neurotensin”, siger seniorforfatter og leder af UTMBs Sealy Center for Cancer Cell Biology, Mark Evers. “Ca. en tredjedel af alle tyk-/endetarmskræftceller har en receptor for neurotensin”.

Forskerne fandt frem til, at mave-/tarmhormonet neurotensin, der dannes som reaktion på indtagelse af fedt, reducerede produktionen af IL-8, et stærkt inflammatorisk protein, der accelererer vækst i og spredning af en række menneskelige kræftceller, inkl. svulstceller i tyk- og endetarmen og i bugspytkirtlen. “Vi har påvist, at i tyktarmskræftceller øger neurotension ikke blot vækstraten, men også andre kritiske elementer, bl.a. cellemigration og metastaser”, siger Evers. “Det faktum, at alle disse faktorer kan bremses af dette naturlige produkt, var virkelig bemærkelsesværdigt”.

Ifølge de involverede forskere afhænger neurotensins virkning af biokemiske signalveje inde i cellen. De hævder, at deres forsøg viser, at curcumin mindsker disse signaler og dermed produktionen af IL-8. Eksperimenter viste også, at neurotensin øgede migrationen af kræftceller i tyk-og endetarmen, og at curcumin kunne undertrykke denne migration – muligvis ved at reducere kræftens evne til at sprede sig til andre steder i kroppen.

Curcumin - et stof, der findes i gurkemeje - kan måske blokere for et kræfthormonLæs også
Curcumin til dit blodsukkerniveau og nervesystem
Curcumin kan reducere vækst i kræftsvulster i hoved og hals
Blodsukkerniveau og kræftrisiko
Gurkemeje – en stærk antioxidant
Tarmkræft – en snigende sygdom
Potentielle kræfthæmmere
En fiberrig kost kan reducere risikoen for tarmkræft
Antioxidanter ved kræftbehandling
Inulin og kræft i tyktarmen
Carsten Vagn-Hansen: Gurkemeje mod stråleskader og kræft

Kilde
Xiaofu Wang et al. Curcumin inhibits neurotensin-mediated interleukin-8 production and migration of HCT1 1 6 human colon cancer cells. Clinical Cancer Research, 2006; 12 (18).