E-vitamin Hjerte Hjerte-/kredsløbssygdomme

E-vitamin – hjertets bedste ven

Patienterne bliver yngre og yngre. I dag får sågar 30-årige hjerteanfald. Åre­forkalkning har for længe siden udviklet sig til at være livsstilssygdom nr. 1. Samtidig viser stadigt flere undersøgelser verden over, at E-vitamin ikke blot er velegnet til forebyggelse. Vitaminet hjælper også mennesker, som allerede ER ramt af hjerte-/karsygdomme – og det i betydelig grad!

Vi har fået tudet ørerne fulde af skrappe slanketabeller og det frygtelige ved et forhøjet kolesterol­tal. Og det har efterhånden ført til, at mange har givet helt afkald på at spise fedt. Nu har forskerne så korrigeret deres tidligere udtalelser: Visse udsving – uanset om det gælder kropsvægt eller blo­dets fedtindhold – er medicinsk absolut forsvarlige.

Men ingen stiller spørgsmålstegn ved det faktum, at aflejringer i arterierne fører til indsnævring. Og dette fører igen til (livs-)farlig åreforkalkning. Men forskerne skelner klart mellem to slags koleste­rol-transportører: Det “gode” HDL og det “dårlige” LDL.

Desværre er LDL meget udsat for angreb fra frie radikaler. Det iltes på grund af disse aggressive ilt­forbindelser – og kroppen kan kun forsvare sig, så længe der er rigeligt med ilt til stede. De “ædecel­ler”, som kan kaste sig over det iltede LDL, kan ikke fordøje det. De pustes op, brister og bliver til dovne, såkaldte skumceller. Dernæst opstår der aflejringer på indersiderne af årerne. Herfra og til hjerteinfarkt er det kun et spørgsmål om tid.

Denne proces kan man med stor succes påvirke med E-vitamin, som er i stand til at indfange de frie radikaler. I denne sammenhæng er også C-vitamin og carotenoider vigtige. De nedbryder nemlig følgeprodukterne fra de frie radikaler og bringer E-vitaminet tilbage til dets oprindelige form, så det med fornyet kraft kan “jagte” frie radikaler.

Dette er positive, videnskabelige resultater fra de senere år. Også på andre områder er eksperterne håbefulde. Ved et internationalt symposium i Pine Mountain ved Atlanta understregede professor Ishwarial Jialal fra Southwestern Medical Center ved Texas University den “overordentligt betyd­ningsfulde rolle, E-vitamin spiller for forebyggelsen af åreforkalkning”. Således mener man, at 400 mg E-vitamin dagligt kan beskytte mod hjerte-/karsygdomme.

Men hvad skal man så gøre, hvis ens årer allerede er så indsnævrede, at man har udviklet årefor­kalkning? Her er forskere fra Cambridge kommet til et forbløffende resultat: Risikoen for at få et ikke-dødbringende hjerteinfarkt faldt med 77 % blandt patienter, som ud over deres regulære medi­cin blev behandlet med 270-547 mg E-vitamin fra naturlige kilder. 2.000 patienter deltog i dette såkaldte Cambridge Heart Antioxidant Study (CHAOS).

Et andet forsøg har vist, at man ved indgivelse af E-vitamin har kunnet forhindre, at arterierne igen indsnævres efter en bypass-operation. I forbindelse med kolesterol-sænkende midler forsvandt en del af forsnævringen endog. Professor Morris Brown, som ledede Cambridge-forsøget, siger: “Nu kan vi med sikkerhed sige, at E-vitamin beskytter mod hjerteanfald”.

Læs også
E-vitamin alene reducerer risikoen for hjerteanfald
Sådan kan E-vitamin forebygge hjerteanfald
E-vitamin og myocardieinfarkt
Tilskud af antioxidanter til dit hjerte
E-vitamin mindsker risikoen for iskæmisk hjertesygdom hos kvinder