Hjerte-/kredsløbssygdomme

Smertestillende midler øger risikoen for hjerteanfald

Almindelige smertestillende midler kan øge risikoen for at få et hjerteanfald med mere end 50 %, viser en undersøgelse, som blev offentliggjort for nylig. Ibuprofen og andre stoffer, som anvendes til at forebygge inflammation, var blandt dem, der blev anset for at være mest farlige.

Millioner af mennesker bruger håndkøbspræparatet ibuprofen til at behandle hovedpine og forskellige former for smerter, bl.a. i forbindelse med leddegigt. De forskere, der står bag resultaterne, hævder, at man ikke behøver at holde op med at tage pillerne, før der er udført flere forsøg, mens hjertepatientforeningerne opfordrer til, at man forholder sig roligt.

Resultaterne kom frem blot få måneder efter, at den inflammationshæmmende medicin Vioxx blev fjernet fra hylderne, efter at det viste sig, at risikoen for hjerteanfald blev øget betydeligt efter indtagelse. Ifølge eksperterne kunne Vioxx have betydet tusindvis af dødsfald. Mange af de patienter, som tog Vioxx, fik i stedet andre inflammationshæmmende midler, som man regnede for at være mere sikre.

Men den seneste undersøgelse fra Nottingham University tyder på, at disse alternativer – NSAID-præparater – kan være ligeså farlige. “Vores vigtigste og mest konsistente resultat var en betydelig forøgelse af risikoen for myocardie-infarkt (hjerteanfald) hos patienter, der tog tre specifikke præparater: Rofecoxib, diclofenac og ibuprofen”, siger forskerne. “Når man tager i betragtning, hvor mange ældre medborgere der tager disse præparater, og sammenholder det med den øgede risiko for myocardie-infarkt, så kan det have en betydelig indvirkning på folkesundheden.”

De præparater, man har undersøgt, omfatter ibuprofen (som sælges under handelsnavne som Ipren og Ibumetin), diclofenac (Voltaren), naproxen, celecoxib (Celebra) og rofecoxib (Vioxx). På basis af et fire år langt forsøg med 4.000 deltagere fandt forskerne frem til, at risikoen for et hjerteanfald blev øget med 55 % for de patienter, som tog diclofenac, og med 24 % for de, der tog ibuprofen. Celecoxib øgede risikoen for et hjerteanfald med 21 %, mens tallet for rofecoxib lå på 32 %.

Den nye generation af NSAID-præparater – de såkaldte COX-2’er – blev også sat i forbindelse med en højere forekomst af førstegangs-hjerteanfald.

Patientforeningerne forsøger at berolige patienterne. En talskvinde for den britiske Arthritis Research Campaign siger: “Resultaterne kan være bekymrende for leddegigtpatienter, som er meget afhængige af almindelige NSAID-præparater som ibuprofen og diclofenac til at dæmpe deres smerter”.

Læs også
Smertestillende midler øger risikoen for at dø af en blodprop i hjertet
Tarmbetændelse: Risikoen øges af smertestillende medicin
Acetylsalicylsyre sammen med NSAID øger risikoen for blodpropper i hjertet
MSM mod gigt og ledsmerter
NSAID-præparater kan øge risikoen for abort
Nutraceutiske produkter – banebrydende for slidgigtpatienter
Forbrugererfaring: Guarana tog mine smerter