Hjerte-/kredsløbssygdomme

Blodtrykket skal ned

Amerikanske retningslinjer for blodtryksbehandling lægger op til en skærpet opmærksomhed og behandlingsstrategi mod forhøjet blodtryk – hypertension. Allerede ved et blodtryk på 120/80 bør læge og patient reagere og sætte ind med livsstilsændringer eller medicinsk behandling for at få blodtrykket ned. Risikoen for apopleksi og hjertesygdom begynder allerede ved et blodtryk på 115/75 og fordobles hver gang det stiger med yderligere 20/10, lyder advarslerne.

Det betyder, at en stor gruppe mennesker, hvis blodtryk har ligget i den højere ende af normalområdet, har fået status som “præ-hypertensive”. Og de amerikanske retningslinjer anbefaler som før nævnt, at der sættes offensivt ind over for disse patienter med livsstilsændringer eller medicinsk behandling.

Med indførelsen af begrebet præ-hypertension har retningslinjerne skabt en helt ny og stor gruppe af potentielle medicinbrugere. Den kritik, der hidtil har været af anbefalingerne, går da også bl.a. på, at en stor befolkningsgruppe som tidligere har gået for at være raske og normale nu sygeliggøres.

Eksistensen af en ny diagnose vil få flere læger til at udskrive blodtryksmedicin – og flere patienter til at efterspørge den, mener kritikerne. Det er The National Heart, Lung and Blood Institute of the National Institute of Health, som i den amerikanske lægeforenings blad JAMA kategoriserer blodtryk op til 120/80 som normalt, derfra og op til 139/89 befinder man sig i den “præ-hypertensive” gruppe, 140/90 til 159/99 har man hypertension på første stadie, og over 160/100 på andet stadie.

JAMA-artiklen anslår, at ca. 50 mio. amerikanere har hypertension, mens antallet på verdensplan nærmer sig 1 mia. mennesker. Verdenssundhedsorganisationen WHO har beregnet, at højt blodtryk er årsagen til hvert ottende dødsfald på verdensplan.

Læs også
Forhøjet blodtryk – hvad er det egentlig?
Sænk blodtrykket via kost og kosttilskud
Forhøjet blodtryk? Arginin kan være løsningen!
Kalium er vigtigt for dit blodtryk
Dit blodtryk kan svinge med op til 40 %
Nap en lur og sænk blodtrykket!