Hjerte-/kredsløbssygdomme

Salt øger risikoen for hjerte-/karsygdomme

En engelsk rapport slog i 2005 fast, at 10 % af alle blodpropper ville kunne undgås, hvis vi reducerede forbruget af salt fra de nuværende 10 g til 6 g pr. dag.

Oversat til dansk betyder det, at man kan redde op til 2.000 liv hvert år og spare omkring 9.000 mennesker for hospitalsindlæggelser med hjertesygdomme. Hjerteforeningen bakker op om rapporten og dét, den betyder for danskernes sundhed. Man har i lang tid savnet en reaktion fra myndighederne: ”Anbefalingerne om seks gram salt om dagen er politisk besluttet, og så kan man spørge sig selv, hvorfor der ikke bliver gjort noget ved det.”

Den største ulempe ved salt er, at den binder kroppens væsker. Det betyder, at kroppen kommer til at indeholde mere vand, end den burde. Det er ensbetydende med en højere risiko for forhøjet blodtryk eller ligefrem blodpropper, mener mange læger. Med mere væske i hjernen stiger trykket på hjernens blodkar og dermed risikoen for, at de springer, hvilket kan give en hjerneblødning. På samme måde kan øget væske omkring hjertet øge risikoen for en hjerte-/karsygdom.

Risikoen er særligt stor for overvægtige, ældre og personer med for højt blodtryk. De fleste med for højt blodtryk har ingen symptomer. For meget salt mistænkes også for at kunne forårsage mavekræft, knogleskørhed, nyreproblemer og astma.

Læs også
Overblik over almindelige hjerte-/karsygdomme
Salt eller ikke salt – det er spørgsmålet
Salt i maden koster liv
Salt nedbryder din sundhed
Salt – hvor meget må jeg spise?
Mineraler, kræft og hjerte-/karsygdom
Hjerteanfald af forkert kost – hvordan undgås det?
For meget salt kan øge risikoen for mavekræft
Hugo Hertwig: Brug flere krydderurter!