Hjerte-/kredsløbssygdomme

Venelidelser: Hvad gør du ved dem?

Lidt hårde facts…

  • 8,5 millioner tyskere er under lægebehandling for veneproblemer
  • Trætte fødder og tunge ben… Der findes en masse midler mod disse ubehagelige følger af et svagt venesystem. Men hvilke er bivirkningsfri?
  • Vores vener transporterer dagligt ca. 7.000 liter blod til hjertet
  • I Danmark bliver godt 10.000 patienter hvert år opereret for åreknuder
  • Hver 5. udvikler åreknuder før sin 45 års fødselsdag
  • Hele venesystemet er 14 kilometer langt

Sådan styrker du dine ben

Knæskylninger holder venerne i form

Et koldt knæbad er perfekt træning for venerne! Efter brusebadet (dine ben skal være varme!) fører du en kold stråle op ad højre læg. Hold strålen stille 2-3 sekunder over knæet, og før den derefter ned på indersiden af benet. Gentag behandlingen på højre bens forside. Dernæst gentager du hele behandlingen på venstre ben og slutter af med at bruse højre og venstre fodsål. Tør dig godt, og hold dine ben varme.

Lad en specialist se på dine åreknuder

1/5 af alle de patienter, som får fjernet åreknuder, skal opereres igen. Det skyldes, at flere end 2/3 ikke får udført indgrebet ordentligt. Det er det alarmerende resultat af en undersøgelse foretaget af Ruhr-universitetet i Bochum med deltagelse af 417 patienter.

”Efter fjernelsen af en syg åre kan der naturligvis dannes åreknuder andre steder”, forklarer forsk­ningsleder dr. Markus Stücker. ”Men en hyppig årsag til den tilsyneladende nye åreknude er, at den tidligere åreknude ikke er fjernet fuldstændigt ved første operation”. Eksperterne råder derfor til, at man kun lader sig behandle af en erfaren karspecialist, som allerede har opereret mange patienter.

Glem ikke børnene – styrk benene med sport

Hvert 10. barn mellem 12 og 14 år har allerede svage vener, har forskere fastslået ved hjælp af ul­tralydsscanninger. Af de 17-årige er 30 % ramt. Årsagen er efter eksperternes mening primært, at børnene sidder i timevis foran computeren og bevæger sig for lidt. Når man sidder, bliver blodet stående i benene, og dermed fremmes dannelsen af åreknuder. Som modtræk egner alt det, børn synes er sjovt, sig. Ekstra godt for venerne er udholdenhedssportsgrene som cykling, inline-skating, jogging og svømning.

Læs også
Har dine vener det godt?
Kroppens advarselssignaler
Gåture er guf for kredsløbet
Sådan holder du kredsløbet sundt
Carnitin fremmer kredsløbet i benene