C-vitamin Hjerte-/kredsløbssygdomme

C-vitamin medvirker til at forebygge hjerneblødning

Et højt indhold af C-vitamin i blodbanen medvirker til at reducere risikoen for at få en hjerneblød­ning. Det viser et storstilet britisk forsøg.

Man målte plasmaindholdet af C-vitamin hos 20.649 mænd og kvinder i alderen 40-79 år, som var udvalgt af et bredt udsnit af befolkningen. Deltagerne blev derefter overvåget for hjerneblødning i gennemsnitligt 9,5 år. De personer, der havde det højeste plasmaindhold af C-vitamin, havde en 42 % lavere risiko for hjerneblødning i forhold til dem, der havde det laveste indhold.

C-vitamin - også en faktor ved hjerneblødningDenne forskel kunne umiddelbart ikke forklares med udsving i alder, køn, ryger-status, alkoholind­tag, BMI, blodtryk, kolesteroltal, motionsvaner, diabetes-status, tidligere hjerteanfald, social klasse eller brug af kosttilskud.

Forskerne noterer, at et højt C-vitaminindhold kan afspejle en sund livsstil, som i sig selv reducerer risikoen for hjerneblødning, fx indtagelse af meget frugt og grønt. Et lavt C-vitaminniveau kan være med til at identificere personer, der er i risikogruppen for at få hjerneblødning.

Læs også
Et højt niveau af C-vitamin mindsker risikoen for slagtilfælde
Slagtilfælde – hvem, hvad og hvorfor?
C-vitamin mindsker risikoen for hjerneblødning
Antioxidanter efter hjerneblødning mindsker risikoen for demens
Hvor meget ved du om rigtig kost?
C-vitaminrig kost halverer dødeligheden som følge af hjertesygdom
C-vitamin forbedrer blodtrykket hos ældre

Kilde
Myint PK, Luben RN, Welch AA, Bingham SA, Wareham NJ, Khaw KT. Plasma vitamin C con­centrations predict risk of incident stroke over 10 y in 20 649 participants in the European Prospect­ive Investigation into Cancer-Norfolk prospective population study. Am J Clin Nutr, januar 2008;87(1):64-9.