C-vitamin

C-vitamin – hvad skal jeg med det?

C-vitamin er bevisligt en super-antioxidant, som beskytter kroppen mod frie radikaler, som kan give hjertesygdom og kræft.

Hvad er symptomerne på C-vitaminmangel?

De mest sandsynlige symptomer er leddegigt, allergi, blødende tandkød, knogleabnormiteter, huller i tænderne, udmattelse, irritabilitet, reduceret modstand mod infektioner, næseblod, dårlig fordøjelse, hjertesygdom, ru hud og skørbug.

Hvor stort behov har vi for C-vitamin?

Dr. Mark Moyad, MD, MPH ved University of Michigan, siger: “Et øget blodindhold af C-vitamin kan være den ideelle kostmæssige markør for vores helbred. Jo mere vi forsker i C-vitamin, desto bedre bliver vores forståelse af, hvor alsidigt vitaminet er – det beskytter mod kredsløbssygdomme, kræft og hjerneblødning, styrker øjnene og immunforsvaret og forlænger livet. Den ideelle dosis ligger muligvis højere end den anbefalede daglige tilførsel”. Dr. Moyad anbefaler 500 mg om dagen ud over fem portioner frugt og grønt.

Ifølge dr. Moyad er der egentlig ikke nogen negativ virkning ved at tage et tilskud på 500 mg. Enkelte kan dog opleve lette maveproblemer. Derfor anbefaler han en syreneutral depotform af vitaminet (fx calciumascorbat). “Den sikre øvre grænse for C-vitamin er 2.000 mg om dagen”, siger han.

Kan man få det C-vitamin, man har brug for, via kosten?

Ja, og her er, hvad du skal spise hver dag for at få 500 mg C-vitamin:

 • Cantaloup-melon 225 g (59 mg)
 • Kogt broccoli 225 g (74 mg)
 • Grøn peber 100 g (60 mg)
 • Kiwi – 1 mellemstor (70 mg)
 • Orangejuice 2,5 dl (97 mg)
 • Rødkål 100 g (40 mg)
 • Rød peber 100 g (95 mg)
 • Tomatjuice 2,5 dl (45 mg)

Bemærk: Kogning ødelægger C-vitamin i maden. Vitaminet findes primært i den vandige del af frugt og grønt og bliver derfor let ødelagt ved kogning i vand. Dampning kan minimere tabet af vitaminer.

Kan man få for meget C-vitamin?

C-vitamin er vandopløseligt, så derfor udskilles overskydende mængder med urinen. Men den sædvanlige form for C-vitamin (ascorbinsyre) kan give symptomer som nyresten og diarré, fordi der er tale om en syre. Dette problem er løst i ascorbat-baseret syreneutralt C-vitamin. 2.500 mg pr. dag bør være en sikker dosis – den er i hvert fald anbefalet af ingen ringere end Linus Pauling, som har modtaget både Nobelprisen i kemi og Nobels fredspris.

Egenskaber ved C-vitamin

 • C-vitamin modvirker stress
  C-vitamin er godt for mennesker, hvis immunforsvar er svækket på grund af stress. Det er også det første næringsstof, der forsvinder fra kroppen hos alkoholikere og rygere.
 • C-vitamin forebygger alvorlige komplikationer ved forkølelser
  Det kan måske ikke kurere forkølelsen, men det kan forebygge alvorlige komplikationer som lungebetændelse og andre infektioner.
 • C-vitamin medvirker til at forebygge hjerneblødning
  Et forsøg offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition viser, at de personer, der har den højeste koncentration af C-vitamin i blodet, har en 42 % lavere risiko for hjerneblødning i forhold til dem, der har den laveste koncentration.
 • C-vitamin medvirker til at bekæmpe kræft og kredsløbssygdomme
  C-vitamin forebygger hurtig iltning af celler og styrker derved immunforsvaret. Det fjerner giftstoffer fra kroppen, fx tungmetaller, pesticider og forurenende stoffer i luft, vand og fødevarer. Det neutraliserer visse kræftfremkaldende stoffer som dem, der findes i kød, der er saltet, røget osv., og andre forarbejdede fødevarer.
 • C-vitamin bremser hudens aldring
  C-vitaminer påvirker celler i og uden for kroppen. Et forsøg offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition undersøgte sammenhængen mellem næringsindtag og hudens aldring hos 4.025 kvinder i alderen 40-74 år. Det viste, at et øget C-vitaminindtag gav en lavere sandsynlighed for et rynket udseende og tør hud og større chance for at holde huden flot langt op i alderen.
 • C-vitamin medvirker til produktion af kollagen
  Kollagen findes i muskler og knogler og har til formål at holde cellerne sammen. Det hindrer dannelse af plak og beskytter dermed tandkødet og tænderne og forebygger tandkødsbetændelse. Det hjælper desuden med at helbrede afskrabninger og blå mærker.

C-vitamin findes i tre former fra Natur-Drogeriet A/S: 150 tabletter med 500 mg C-vitamin, ascorbinsyrepulver 120 g og liposomal C-vitamin med 90 kapsler à 250 g. Alle produkter kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
C-vitamin er vigtigere, end du tror
C-vitamin: Dosering for antioxidant-virkning
C-vitamin i megadoser mod forkølelse
C-vitamin – antifedt-vitaminet
C-vitamin sænker cortisol-niveauet i kroppen
Antioxidanter nedsætter risikoen for Alzheimers
For få antioxidanter giver øget risiko for hjertesygdom
Antioxidanter til rygere
Naturlig foryngelseskur til huden
C-vitamin: Forskellen på traditionelt og liposomal C-vitamin