C-vitamin

C-vitamin og neurologiske forstyrrelser

Er der en sammenhæng mellem C-vitamin og neurologiske forstyrrelser? Ja, viser forskningsresultater.

C-vitamin er vigtigt for kollagensyntesen, jernoptagelsen, regulering af kolesterolsyntese og kolesteroleliminering og for et stort antal andre fysiologiske funktioner.

C-vitamin i tabletter mod neurologiske forstyrrelserAf alle organer har hjernen den højeste rate af oxidativ aktivitet. C-vitamin kan påvirke hjernefunktionen på måder, der ligger uden for dets rolle som antioxidant. Det kan interagere med nervevæv, hvilket giver anledning til at tro, at det har en direkte indflydelse på neuralfunktionen, herunder ændringer i den elektriske impulsstrøm, frisættelse af neurotransmittere og receptorbinding.

De fleste pattedyr er afhængige af enzymer i leveren for at danne ascorbat af glukose, mens andre som primater og marsvin skal have det tilført gennem kosten som vandopløseligt C-vitamin. Stigninger i hjernens ascorbatniveau kan konstateres i løbet af nogle minutter efter systematisk injektion af 1.000-2.000 mg/kg i rotter og mus.

Det høje C-vitaminniveau, der opretholdes i hjernevæv, og et stort antal stimuli, som udløser dets frisættelse til ekstracellulær væske fra neurale og evt. gliale kilder, understreger vigtigheden af dette vitamin for en normal hjernefunktion. C-vitamin yder en vis beskyttelse over for iltningsbelastning forbundet med den normale operation af dopaminergiske og glutamatergiske neuroner.

C-vitamin har vist sig at påvirke den dopamin-formidlede adfærdsmæssige virkning og at potensere den synaptiske virkning af  både dopamin og glutamat på neostriatale neuroner. C-vitamin viser sig at fungere som en ekstracellulær modulator af synaptisk transmission.

C-vitamin i pulver mod neurologiske forstyrrelserLæs også
C-vitamin mindsker risikoen for hjerneblødning
Antioxidanter efter hjerneblødning mindsker risikoen for demens
C-vitamin – antifedt-vitaminet
C-vitamin og kolesterol
C-vitamin normaliserer trykket i øjet
Et højt niveau af C-vitamin mindsker risikoen for slagtilfælde
Dopamin og serotonin
E-vitaminmangel kan være årsag til neurologiske lidelser
Olivenblade og nervebeskyttelse

Kilde
Rebec GV. Ascorbate: An Antioxidant Neuroprotectant and Extracellular Neuromodulator. Metals and Oxidative Damage in Neurological Disorders, 1997.