C-vitamin Graviditet og fødsel

C-vitamin holder mænds sædkvalitet i top

C-vitamin (ascorbinsyre) holder mænds sædkvalitet i top, idet vitaminet beskytter sædens DNA-molekyler. DNA indeholder gener, og ascorbinsyre kan derfor være med til at mindske risikoen for, at defekte gener gives videre til næste generation. Det er konklusionen på en amerikansk undersøgelse foretaget på University of California.

Det er C-vitaminets evne til at bekæmpe til såkaldte frie radikaler, der har fået forskerne til at sætte sæden under lup. Frie radikaler er en slags biprodukt af alle de processer, der sker i kroppens celler. Hvis de ikke neutraliseres, kan de skade blandt andet cellernes DNA-strenge. Forskerne bag projektet mener, at netop de frie radikalers skadelige virkning er en af de væsentlige årsager til, at der opstår defekter i æg- og sædceller – defekter, der kan føre til arvelige sygdomme eller medfødte fejl.

Genetiske fejl er oftere knyttet til fejl i DNA-molekyler fra mænd end fra kvinder. Præcist hvorfor vides ikke, men en mulig forklaring er det store antal celledelinger, der er involveret i dannelsen af sæd: Ca. 380 mod 23 ved dannelsen af ægceller. Da celler, der deler sig, er meget ustabile, er de lettere udsat for skadelige påvirkninger.

C-vitamin er en af de vigtigste antioxidanter, og da koncentrationen af C-vitamin er otte gange højere i sæd end i blod, mener man, at sædens indhold af ascorbinsyre kan spille en vigtig rolle i forebyggelsen af géndefekter.

C-vitamin har en positiv indvirkning på mænds sædkvalitetLæs også
Dårlig sædkvalitet hos far kan give alvorlige sygdomme hos barnetC-vitamin har en positiv indvirkning på mænds sædkvalitet
Granatæbler forbedrer sædkvaliteten
Tilskud af zink og folsyre forbedrer sædkvaliteten
Alkohol under graviditeten kan føre til dårlig sædkvalitet
C-vitamin er vigtigere, end du tror
Liposomal C-vitamin