C-vitamin E-vitamin

Antioxidanter nedsætter risikoen for Alzheimers

Ifølge undersøgelser kan indtag af antioxidanter, især C-vitamin og E-vitamin, nedsætte risikoen for at få den frygtede Alzheimer-demens betydeligt.

Antioxidanter nedsætter risikoen for AlzheimersHollandske forskere undersøgte 5.395 personer med en alder på mindst 55 år og uden symptomer på demens. Efter gennemsnitligt seks år havde 197 fået demens, og 146 af disse havde demens som følge af Alzheimers. Efter at have justeret for alder, køn, psykisk sundhed, alkoholforbrug, uddannelse, rygning og kosten fandt forskerne, at et højt indtag af C-vitamin og E-vitamin nedsatte risikoen for Alzheimers sygdom med næsten 20 %. Rygere havde en næsten 42 % nedsættelse af risikoen, når de tog C- og E-vitamin, og betacaroten og flavonoider (farvestofferne i frugt og grønt) var også medvirkende til at nedsætte rygernes risiko.

I en anden undersøgelse fandt forskere fra Chicago, at jo flere E-vitaminholdige fødevarer, deltagerne i undersøgelsen spiste, jo lavere var risikoen for at få Alzheimers. Deltagerne i denne undersøgelse var 815 hjemmeboende mænd og kvinder i alderen 65 år eller ældre og uden demens. Man fulgte så dem og deres kost i næsten fire år. De deltagere, der havde det højeste indtag af E-vitamin fra kosten, havde en 70 % lavere risiko for at få Alzheimers i forhold til dem med det laveste indtag af E-vitamin. I dette studie fandt man ikke nogen forebyggende virkning af kosttilskud af E-vitamin, C-vitamin, multivitaminpiller eller betacaroten.

Antioxidanter nedsætter risikoen for Alzheimers

Læs også
Alzheimers, C-vitamin og E-vitamin
Kan C- og E-vitamin sammen modvirke Alzheimers?
Antioxidanter – det bedste forsvar mod frie radikaler
E-vitamin forlænger livet for Alzheimer-patienter
Alzheimers: Den forfærdelige sygdom
Rygning mindsker koncentrationen af C- og E-vitamin i kroppen
Antioxidanter til ældre
Proanthocyanidiner – en særlig gruppe af antioxidanter
Antioxidanter efter hjerneblødning mindsker risikoen for demens
Chokolade har et højt indhold af antioxidanter

Kilder
JAMA 2002, 287, s. 3223-3229, 3261-3263.