E-vitamin Mave-/tarmlidelser Vitaminlignende stoffer

Mavekræft: Få E-vitamin og carotenoider fra kosten – og undgå salt

Øget indtagelse af E-vitamin og de mest almindelige carotenoider alfacaroten og betacaroten virker beskyttende mod mavekræft, mens et højere indtag af natrium øger risikoen for sygdommen, viser et forsøg offentliggjort i Annals of Oncology. På verdensplan er mavekræft den næsthyppigste årsag til kræftdødsfald.

Det kontrollerede forsøg undersøgte data indsamlet over en 10-årig periode fra 230 kræftpatienter og 547 kontrolpersoner, der matchede med hensyn til køn, alder osv. Man anvendte kostspørgeskemaer til at vurdere det kostmæssige indtag af en lang række forskellige næringsstoffer.

“Vores data understøtter teorier om, at E-vitamin og visse carotenoider har en sundhedsfremmende indvirkning på mavekræft – og at natrium, selv i ‘normale’ mængder, har en skadelig virkning”, konkluderer forskerne. Andre af de mikronæringsstoffer og mineraler, som analysen omfattede, syntes ikke at have nogen indvirkning på antallet af tilfælde af mavekræft.

E-vitamin er et led i forebyggelse af mavekræftLæs også
Visse antioxidanter kan medvirke til at forebygge mavekræft
Hibiscus kan medvirke til at forebygge mavekræft
Kaffe kan give kvinder kræft i maven
For meget salt kan øge risikoen for mavekræft
Salt nedbryder din sundhed
K-vitamin og kræft
C-vitamin og E-vitamin kan sænke risikoen for nyrekræft

Kilde
Pelucchi C, Tramacere I, Bertuccio P, Tavani A, Negri E, La Vecchia C. Dietary intake of selected micronutrients and gastric cancer risk: an Italian case-control study. Ann Oncol, 2008.