Vitaminlignende stoffer

Q10 – livsforlængeren

Coenzym Q10 er et livsnødvendigt, vitaminlignende mikronæringsstof, som er essentielt for celle­respirationen og transporten af energi til mitokondrierne. I muskelcellerne, som har behov for store mængder energi, spiller Q10 en vigtig rolle. Og især i hjertemuskelcellerne, myocardiet, der får 60-80 % af sin energi fra ATP, kan en mangel på blot 5-10 % føre til forstyrrelse af hjerte­funktionen.

Q10 - livsforlængerenAftager med alderen

Vores krop producerer det selv, mest når vi er i 20-25 års alderen, men kroppens evne til at producere det aftager med alderen. Også sygdomme kan få niveauet til af falde. Stoffet findes i cellernes mitokondrier, hvor det aktiverer enzymer, der styrer energiproduktionen. Med stigende alder (dvs. fra 40-50 års alderen) begynder blodets indhold af Q10 at falde, og krop­pen er ikke længere i stand til selv at producere tilstrækkelige mængder. Allerede ved en mangel på 25 % kan hele organismens præstationsevne blive formindsket. Man bør tage Q10 gennem længere tid, fordi forøgelsen falder igen relativt hurtigt til udgangspunktet, når man holder op med at tage stoffet – og dermed vender problemerne tilbage.

Flere veldokumenterede undersøgelser viser, at 200 mg Q10 dagligt kan sænke blodtrykket med gennemsnit 6 mmHg (det systoliske) og 3 mmHg (det diastoliske).

“Q10 sænker også blodsukkeret en smule og forbedrer karvæggenes egenskaber hos type II-diabetikere, således at karvæggens evne til at udvide sig forbedres, og det menes at nedsætte risikoen for at blive åreforkalket og udvikle blodpropper, hvad der netop er den største sundhedsmæssige risiko hos type II-diabetikere,” siger professor Arne Astrup, som har forsket i kosttilskud, herunder Q10.

En go’ livsforlænger

Q10 er en ortomolekylær substans, der findes naturligt i kroppen. Stoffet kom første gang under mikroskop på University of Texas i 1957, hvor man fandt frem til stoffets betydning for celle­respirationen og energiproduktionen.

Q10 er en fremragende antioxidant, som beskytter cellerne mod frie radikaler og dermed styrker he­le immunforsvaret. Det er også et ideelt middel til ældre, da det ikke blot forlænger livet, men også forbedrer livskvaliteten, fordi det øger såvel det fysiske som det mentale velbefindende.

Anvendelsesområder

  • Angina pectoris
  • Arrhytmi
  • Iskæmi, reumatisk hjertesygdom
  • Forhøjet blodtryk
  • Muskeldystrofi
  • Beskyttelse af leveren mod frie radikaler

Leverbeskyttelsesfaktoren Q10 hjælper med afgiftning og genopbygning. Forskere fra universitetet i Bologna har fastslået, at Q10 er en vigtig beskyttende faktor for leveren. Ubiquinon (Q10) støtter cellernes afgiftning, fx ved at neutralisere skadelige frie radikaler i cellekernemem­branen. Som led i den såkaldte respirationskæde i mitokondrierne er Q10 uundværligt for dannelse af kroppens egen energiform, adenosintrifosfat (ATP). Q10 optages hovedsageligt via kosten og dannes som forstadie i leveren.

Både hos patienter med skrumpelever og leversygdom, som ikke skyldes et øget alkoholforbrug, er Q10-koncentrationen i blodet nedsat med op til 50 %. Det samme gælder den typiske leverværdi af bilirubin og ammoniak. Faldet i Q10 ved leversygdom skyldes levercellernes reducerede stofskifte og forkert kost. Resultatet er, at kroppens celler ”oversvømmes” af affaldsstoffer fra stofskiftet, så organismens afgiftningsfunktion svigter, og de naturlige stofskifteprocesser begrænses.

Kawasaki et al. fandt ud af, at levercellers chance for at overleve i tilfælde af dårlig gennemblød­ning er langt større, når der tilføres Q10. Leverpatienter anbefales derfor at udligne manglen på Q10 dannet af kroppen selv ved at indtage koncentreret Q10 som monopræparat i form af kosttilskud.

Læs også
Q10: Ofte stillede spørgsmål
Derfor er Q10 så vigtigt
Q10 spiller mange roller i kroppen
Q10 og neurodegenerative sygdomme
Q10 kan medvirke til at forebygge migræne
Generation 65+ – sund med målrettet kost?

Kilder
Folkers K, Brown R, Judy WV, Morita M (1993) Survival of cancer patients on therapy with coenzyme Q10. Biochem. Biophys. Res. Comm., Ms. No. G-8658.
Langsjoen PH, Langsjoen PH, Folkers K, Richardson P, Treatment of patients with human immunodeficiency virus infection with coenzyme Q10. I: Folkers K, Littarru GP, Yamagami, T, (red) Biomedical and Clinical Aspects of Coenzyme Q10, (1991) vol. 6, pp 409-415.
Iwamoto Y, Watanabe T, Okamoto H, Ohata N, Folkers K. Clinical effect of coenzyme Q10 on periodontal disease. I: Folkers, K, Yamamura, Y, (red) Biomedical and Clinical Aspects of Coenzyme Q10. 1(1981) vol. 3, Elsevier, Amsterdam, pp 109-119.