Vitaminlignende stoffer

Betacaroten – vigtige helsefordele i den naturlige form!

Betacaroten er et plantestof, der omdannes af kroppen til A-vitamin. Det har vist sig, at betacaroten kan nedsætte risikoen for prostatacancer hos mænd, hvis blodværdier for stoffet er lave. Store mængder betacaroten, en naturlig antioxidant, findes i søde kartofler, spinat og gulerødder. I en undersøgelse fra Harvard Medical School gennemgik dr. Nancy Cook og kolleger data om 3.643 læger – 631 var blevet diagnosticeret for prostatacancer, og 808 var blevet diagnosticeret for andre former for cancer.

De mænd, der havde de laveste blodværdier, viste sig at have en 45 % højere sandsynlighed for at udvikle prostatacancer end mænd med de højeste værdier. Ved at tage 50 mg naturlig betacaroten hver anden dag kunne mænd med de lave værdier reducere deres cancerrisiko med 32 %.

Men betacaroten havde ikke nogen signifikant virkning på andre cancerformer. Cook og kolleger tilføjede, at der i tidligere undersøgelser ikke havde været nogen klar forbindelse mellem syntetisk betacaroten og prostatacancer. Flere undersøgelser er nødvendige, konkluderer de for at komme frem til mere definitive resultater.

Der er væsentlige ernæringsmæssige helsefordele ved naturlig betacaroten frem for syntetisk.

Læs også
Viden om og forskning i betacaroten
Betacaroten absorberes godt
Tilskud af antioxidanter til dit hjerte
Antioxidanter – det bedste forsvar mod frie radikaler
Caroten sænker risikoen for brystkræft
Naturlig betacaroten beskytter mod røntgenstråler
Undersøgelse afdækker kræftrisikoen fra røntgenstråler
Forbrugererfaring: Betacaroten gør huden klar til solen

Kilde
Cancer Causes Control 2000 Aug; 11(7):617-26.