Astma og allergier Vitaminlignende stoffer

Astma og betacaroten

Forskere har undersøgt, hvilken effekt betacaroten har på luftvejenes reaktionsmønster hos patienter med anstrengelsesudløst astma. 38 patienter med anstrengelsesudløst astma deltog i undersøgelsen. Testen gik ud fra en såkaldt “baseline” lungefunktion og bestod af

  • syv minutters træning på et løbebånd
  • otte minutters hvil
  • randomiseret, dobbeltblindet indgivelse af enten placebo eller 64 mg betacaroten i en uge
  • måling af lungefunktion i hvile
  • syv minutters træning
  • otte minutters hvil og
  • endnu en test af lungefunktionen.

Hos alle de patienter, der fik placebo, kunne man påvise en betydelig forværring (mere end 15 %) i udåndingsvolumen pr. sekund efter træning. 20 af de patienter, der fik betacaroten, oplevede en beskyttelse mod anstrengelsesastmaanfald.

Eftersom over 70 % af astmaramte børn oplever anfald af anstrengelsesastma, og op til 98 % af de børn, som regelmæssigt besøger en astmaklinik, klager over åndedrætsbesvær efter træning, er det i sandhed gode nyheder, at så enkel en ting som betacaroten i større mængder kan være med til at lette besværet.

Sunprep med betacaroten og granatæble - også til astmatikereDet er vigtigt at bide mærke i, at der blev anvendt naturlig betacaroten frem for syntetisk betacaroten (som synes hos nogle at kunne give problemer).

Læs også
Astma – meget at hente ved multitilskud af næringsstoffer
Astma – mulige årsager og hjælp til selvhjælp
Et æble om dagen fremmer din lungefunktion
Lycopen beskytter imod anstrengelsesudløst astma
Astma og MSM

Kilde
Neuman I, Nahum H, Ben-Amotz A. Prevention of exercise-induced asthma by a natural isomer mixture of beta-carotene. Ann Allergy Asthma Immunol. 82-549-53, 1999.