Astma og allergier Vitaminlignende stoffer

Astma og betacaroten

Forskere har undersøgt, hvilken effekt betacaroten har på luftvejenes reaktionsmønster hos patienter med anstrengelsesudløst astma. 38 patienter med anstrengelsesudløst astma deltog i undersøgelsen. Testen gik ud fra en såkaldt “baseline” lungefunktion og bestod af

  • syv minutters træning på et løbebånd
  • otte minutters hvil
  • randomiseret, dobbeltblindet indgivelse af enten placebo eller 64 mg betacaroten i en uge
  • måling af lungefunktion i hvile
  • syv minutters træning
  • otte minutters hvil og
  • endnu en test af lungefunktionen.

Hos alle de patienter, der fik placebo, kunne man påvise en betydelig forværring (mere end 15 %) i udåndingsvolumen pr. sekund efter træning. 20 af de patienter, der fik betacaroten, oplevede en beskyttelse mod anstrengelsesastmaanfald.

Eftersom over 70 % af astmaramte børn oplever anfald af anstrengelsesastma, og op til 98 % af de børn, som regelmæssigt besøger en astmaklinik, klager over åndedrætsbesvær efter træning, er det i sandhed gode nyheder, at så enkel en ting som betacaroten i større mængder kan være med til at lette besværet.

Sunprep med betacaroten og granatæble - også til astmatikereDet er vigtigt at bide mærke i, at der blev anvendt naturlig betacaroten frem for syntetisk betacaroten (som synes hos nogle at kunne give problemer).

Læs også
Astma – meget at hente ved multitilskud af næringsstoffer
Astma – mulige årsager og hjælp til selvhjælp
Et æble om dagen fremmer din lungefunktion
Lycopen beskytter imod anstrengelsesudløst astma
Astma og MSM
Er MSM naturligt forekommende?

Kilde
Neuman I, Nahum H, Ben-Amotz A. Prevention of exercise-induced asthma by a natural isomer mixture of beta-carotene. Ann Allergy Asthma Immunol. 82-549-53, 1999.