Sund kost og livsstil Vitaminlignende stoffer

Flavonoider kan bremse mental svækkelse

Et højt indtag af flavonoider fra kosten er med til at beskytte mod mental svækkelse, viser tal fra et fransk forsøg. Flavonoider er naturligt forekommende antioxidanter, der findes i en lang række forskellige frugter og grønsager.

I forsøget deltog flere end 1.600 mænd og kvinder i alderen 65 år og ældre, som ved forsøgets start ikke udviste tegn på demens. Man målte deltagernes kostmæssige indtagelse af flavonoider, samt deres mentale præstationsevner ved forsøgets start og adskillige gange i løbet af de følgende 10 år.

Et højt flavonoidindtag ved forsøgets start havde en sammenhæng med en bedre mental præstation efter justering for andre faktorer. Ved slutningen af den 10 år lange forsøgsperiode kunne man kon­statere, at de forsøgspersoner, som havde fået den laveste mængde flavonoider, oplevede næsten dobbelt så stor mental svækkelse som de personer, der fik mest.

Dette forsøg antyder muligheden af, at kostmæssigt indtag af flavonoider har en sammenhæng med en bedre mental udvikling”, konkluderer forskerne.

Følger du de officielle kostråd og spiser masser af frugt og grønt, er  du dækket godt ind. Du kan selvfølgelig kombinere dine fødevarer på mange måder, så de tilsammen giver dig de anbefalede 500 milligram flavonoider dagligt. For at sikre dig, at du får din daglige dosis og gør noget godt for din sundhed, kan du fx drikke og spise følgende: En kop te + et æble (med skræl) + en appelsin + 100 gram blåbær + 100 gram broccoli.

Flavonoider - fx fra blåbær - kan bremse mental svækkelseLæs også
Æbler – masser af fibre og flavonoider
Bioflavonoider
Flavonoider i grøn te hjælper synet
Hvorfor skal jeg spise løg?
Selen kan bremse aldersrelateret tab af mentale funktioner

Kilder
Letenneur L et al. Flavonoid intake and cognitive decline over a 10-year period. Am J Epidemiol. 165(2):1364-71, 2007.
http://alt.dk/sundhed/faar-du-nok-flavonoider-tjek-lige-her