Naturmidlernes historie og pionerer Sund kost og livsstil

Carsten Vagn-Hansen: Trang til sukker

Stærk trang til sukker opstår i forbindelse med svingende blodsukker.

Det får man især, hvis man spiser meget raffineret kost med hvidt sukker, hvidt hvedemel, franskbrød, pasta og kartofler. Disse ting bliver lynhurtigt omsat til sukker i maven og tarmene og fører til hurtig optagelse af sukker i blodet. Det mærker bugspytkirtlen, som så danner en masse af hormonet insulin, der bl.a. sørger for, at sukkeret kommer fra blodet og ind i cellerne, hvor det skal bruges til energidannelse. Bliver det ikke brugt til dette, fx hvis man bevæger sig for lidt, omdannes det ekstra sukker til fedt. Det er sukker og stivelse, man først og fremmest bliver fed af.

Insulinet vil også få blodsukkeret til at falde hurtigt, og det udløser en stærk trang til sukker. For at fjerne trangen til sukker er det derfor først og fremmest vigtigt at spise en grov og grøn kost, der langsomt bliver omdannet og nedbrudt til sukker i maven og tarmene. Kostfibrene, især de vandopløselige, medfører også en langsommere tømning af mavesækken og en langsommere optagelse af sukker i blodet. Kan man ikke få kostfibre nok gennem en sund kost, kan man tage tilskud af fibre.

Et mineral, der har særlig blodsukkerstabiliserende virkning, er krom. Amerikanske forskere har påvist, at en øget indtagelse af krom kan forbedre insulinens virkning og nedsætte blodsukkeret hos type II-diabetikere. Krom indgår i et stof, som regulerer kroppens evne til at tåle sukker, og krom aktiverer insulin, så det virker bedre. Krom er i øvrigt også med til at forebygge åreforkalkning og regulere kolesterolindholdet i blodet.

Krom optages bedst i organisk bundet form og findes bl.a. i ølgær, melasse og rørsukker, sojabønner, frø, nødder og mandler eller som kosttilskud. Man anbefaler ofte krom til mennesker, der vil slanke sig – ikke fordi det slanker i sig selv, men fordi det dæmper trangen til at spise hele tiden på grund af sukkertrang.

Læs også
Blodsukkerværdien har stor betydning for dit helbred
Kulhydrater – sådan påvirker de dit blodsukker
Fuldkorn og blodsukker
Krom: Hvorfor er det et vigtigt næringsstof?
Forbrugererfaring: Krom og kanelbark regulerede mit blodsukker

Carsten Vagn-Hansen, født 1938, er en dansk læge og foredragsholder, også kendt som ”Radiodoktoren”. Han tog lægelig embedseksamen i 1965 og fungerede som praktiserende læge i Aabenraa fra 1970 til 1988. Mellem 1975 og 1982 var han medlem af bestyrelsen for Dansk Selskab for almen Medicin, og 1979-82 præsident for SIMG – det internationale selskab for almen medicin. Fra januar 1992 optrådte han som ”Radiodoktoren” i Danmarks Radio med en ugentlig timeudsendelse – Spørg om Sundhed. Carsten Vagn-Hansen har skilt sig ud i lægeverden for sin mere naturlige tilgang til medicin og brugen af samme. Han mener nemlig, at mange sygdomme i dag opstår gennem kosten, og at kuren derfor skal findes samme sted.