Sund kost og livsstil

20 af de sundeste fødevarer til et optimalt helbred

20 meget sunde vegetabilske og lakto-vegetabilske næringsmidler – naturligvis mest sunde som økologiske produkter!

 1. Æbler indeholder ekstremt mange vitaminer (A, C, E) og pektiner. Disse sukkermolekyler binder giftstoffer til sig og renser organismen.
  Tip: Drik “plumret” æblesaft. I klar æblemost er de supersunde pektiner filtreret fra.
 2. Appelsiner er som alle citrusfrugter rige på C-vitaminer, magnesium, jern. Nobelpristageren Albert Szent-Györgyi fandt ud af, at de bedste stoffer findes i det hvide kød under skallen, så det skal ubetinget spises med!
 3. Hvidløg virker takket være sine stærkt svovlholdige olier og naturlige hormoner kimdræbende, afgiftende og forhindrer blodsammenklumpninger i karrene. I øvrigt indeholder de selen, et anti-kræftstof.
 4. Fuldkornsbrød – Eksperter taler om ‘hjerneføde’ (brain food), fordi fuldværdigt korn er rigt på B-vitaminer og folsyre. B6-vitamin holder korttidshukommelsen i form, mens folsyre har en stærk indflydelse på søvn og koncentrationsevne.
 5. Pærer styrker med deres høje indhold af kalium, magnesium, mangan, jod og garvesyre nyrerne, sænker forhøjet blodtryk og fremmer tarmperistaltikken.
 6. Kiwi beskytter mod kræft med sit store indhold af C-vitamin og såkaldt kaffesyre. De forhindrer påviseligt, at der danner sig det kræftudløsende nitrosamin i maven. Specielle enzymer hjælper kroppen med fordøjelsen.
 7. Paprika. Jo stærkere, jo mere capsaicin er der i. Dette aromastof modvirker sygdomsfremkaldere i mave og tarm. Dertil leverer paprika en betydelig mængde immunstyrkende C-vitamin (mest vitaminrig er den røde paprika).
 8. Majs. For nylig har man fundet ud af, at de gule plantefarvestoffer (carotinoiderne) bekæmper frie radikaler – det er skadelige stoffer i kroppen, som kan udløse kræft. Desuden virker majs meget positivt på fordøjelsen.
 9. Broccoli regnes for et våben imod kræft, fordi den indeholder så mange sekundære plantestoffer. De forhindrer, at kroppens celler degenererer eller bliver beskadiget. Et andet plus: Meget folsyre (vigtigt for gravide).
 10. Tomater. Selv om de indeholder få vitaminer, er de supersunde. Deres plus: Det røde farvestof lycopen. Det gør kroppen immun over for kræftceller.
  Tip: Kroppen udnytter saft eller ketchup bedre end de rå frugter.
 11. Ost styrker knogler og nerver takket være det store indhold af calcium og A- og D-vitamin.
  Tip: Spis oftere gedeost – af alle mælkeprodukter indeholder den mest linolsyre, der omdanner fedt til muskler.
 12. Bananer. Kalium i bananer beroliger et stressplaget hjerte. Nye undersøgelser viser, at kaliumrig kost beskytter mod hjerteinfarkt. Og én banan dækker dagsbehovet for B6-vitamin, der styrker svage nerver.
 13. Yoghurt. Bedst er typerne af den nyeste generation: Probiotisk med specielle mælkesyrebakterier. De kommer længst ind i tarmen og hjælper med at beskytte mod kimdannelse. I øvrigt styrker calcium knoglerne.
 14. Grønne bønner betragtes af forskerne som balsam for nerverne. Det skyldes først og fremmest det høje indhold af magnesium. For kort tid siden opdagede man, at bønner også indeholder pektinlignende stoffer, som kan sænke kolesterolspejlet.
 15. Meloner består for 95 % vedkommende af vand, der virker urindrivende, renser nyrerne og derfor er ideelle for gigtramte. Nogle sorter, fx cantaloup-meloner, er desuden rige på betacaroten og jern.
 16. Hørfrøolie i olieform eller kapsler indeholder de livsvigtige omega 3, -6 og -9 fedtsyrer, vegetabilske fedtsyrer, som skal tilføres dagligt for at få optimal sundhed.
 17. Radiser. Blot en håndfuld radiser dækker dagsbehovet for C-vitamin. Forskerne fremhæver også sennepsoliens og bitterstoffernes helende virkning. De regenerer slimhinderne og er hostelindrende.
 18. Gulerødder er rige på betacaroten, en forløber for A-vitamin. Øjet har brug for dette stof for at danne synspurpur – et stof, der omdanner lyspåvirkning til nervepåvirkning. Og det stimulerer nydannelsen af hudceller (rynkebeskyttelse).
 19. Kartofler er den ideelle ernæring ved hjerte- og nyresygdomme, fordi de indeholder ekstremt meget kalium (vanddrivende). Deres fiberstoffer fremmer fordøjelsen og holder tarmen sund. Fluor beskytter tænderne mod karies.
 20. Jordbær. Man ved i dag, at de modne bær har mindst 300 sunde indholdsstoffer. De vigtigste er flavoner (kræftbeskyttelsesfunktion), salicylsyre (immunstyrkende) og pektiner (tarmbeskyttende).

Husk, at din basiskost skal gøre dig sund og give overskud til hverdagen!

Læs også
Vigtig viden om 18 sunde fødevarer
Kostkvaliteten falder – på trods af flere sunde fødevarer
Kostråd kan reducere risiko for kroniske sygdomme
Top 20 fødevarer til langsom aldring
Økologi-afgrøder indeholder flere sunde polyfenoler
Forskel på naturlige indholdsstoffer i økologisk og konventionel mad
Sundt at spise økologisk og farverigt
Otte gode livsstilsråd – men hvor mange følger dem…?
Broccoli er sprængfyldt med sundhed