Sund kost og livsstil

Light-sodavand øger risikoen for hjerteanfald og hjerneblødning

Daglig indtagelse af light-sodavand øger i alvorlig grad risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde, viser et nyt forsøg foretaget af forskere ved University of Miami og offentliggjort i Journal of General Internal Medicine.

Forskerne spurgte 2.564 beboere i New York City på 68 og derover om deres indtagelse af light-sodavand og almindelig sodavand. De analyserede dataene og tog højde for potentielt konfunderende faktorer, bl.a. alder, BMI, køn, race, uddannelse, alkoholindtagelse, rygning og dagligt indtag af kalorier, kulhydrater, protein, fedt, mættet fedt og salt. Desuden kontrollerede de for underliggende helbredsproblemer, fx stofskiftesyndrom, hjertesygdom, diabetes, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterolspejl og perifer karsygdom.

Selv efter at have justeret for disse variabler kunne man påvise, at de, der drak light-sodavand hver dag, havde en 44% højere risiko for visse kredsløbsproblemer i forhold til dem, der kun sjældent drak denne type sodavand. I alt 31 % af de personer, der drak light-sodavand dagligt, havde haft hjerteanfald eller slagtilfælde eller var død af kredsløbssygdom ved forsøgets afslutning, sammenlignet med kun 22 % af dem, der kun drak light-sodavand sjældent. Der blev ikke iagttaget en øget kredsløbsrisiko ved indtagelse af almindelig sodavand.

Er der noget galt med light-drikke?

Eftersom forsøget kun undersøgte sammenhænge, kan forskerne ikke sige med bestemthed, om light- sodavand i sig selv skaber de kredsløbsproblemer, man iagttog. ”Det, vi påviste, var en sammenhæng”, siger forskningsleder Hannah Gardener. “Denne gruppe personer har måske generelt mere usunde vaner”.

Og faktisk fandt forskerne frem til, at daglige light-drikkere havde en tendens til at veje mere, have et dårligere kolesterolindhold i blodet og højere blodtryk og større forekomst af diabetes end andre forsøgsdeltagere. Forskernes statistiske analyse burde dog have kontrolleret for virkningen af disse faktorer.

Nogle forskningsresultater kæder kunstige sødemidler sammen med føderelateret vægtøgning hos dyr. Andre forsøg har sat 0-kalorie-sødestofferne aspartam og sakkarin i forbindelse med andre
helbredsproblemer, herunder hovedpine, ringen for ørerne, kræft og sygdomme i nervesystemet.

Det er vigtigt at bemærke, at forskerne undersøgte indtagelse af light-sodavand direkte, fordi tidligere forsøg allerede har påvist en tæt forbindelse mellem indtagelse af kulsyreholdige drikke og øget risiko for kredsløbssygdom. Således viste et forsøg offentliggjort i Circulation i 2008, at indtagelse af en eller flere kulsyreholdige drikke pr. dag svarede til en 48 % højere risiko for stofskiftesyndrom – uanset hvilken form for sodavand man indtog. På samme måde havde deltagere, der startede forsøget uden stofskiftesyndrom, 44 % højere risiko for at udvikle det, hvis de drak en eller flere kulsyreholdige drikke hver dag.

Stofskiftesyndrom er en række symptomer, der sættes i forbindelse med en øget risiko for kredsløbssygdom, fx fedme, forhøjet blodfedtindhold, forhøjet blodsukkerniveau og dårligt kolesterolspejl. Forsøget fra Circulation, som indgik i det såkaldte Framinghom Heart Study, viste, at indtagelse af sodavand hver dag forværrede også mange af disse symptomer. Regelmæssige sodavandsdrikkere havde 25 % højere tendens til at lide af fastende lavt blodsukker og have et øget blodindhold af triglycerider, 30 % højere tendens til et øget livmål, 31 % højere risiko for at blive klassificeret som svært overvægtig og 32 % større risiko for at have et lavt niveau af HDL-kolesterol (det gode kolesterol).

Læs også
Aspartam og sukralose – derfor skal du undgå disse sødemidler
Hjernesvulster af aspartam?
TV øger børns risiko for hjertesygdom senere i livet
Sodavand med kunstige sødemidler kan skade vores arvemateriale
Light-produkter får os til at spise mere
Birkesød Xylitol – den søde sundhed
SteviaSød – sødemidlet uden sukker
Olivenolie kan reducere risikoen for hjerneblødning

Kilder
www.reuters.com
www.sprinserlink.com