Kosttilskud Sund kost og livsstil

Lecithin giver en sund og rask slimhinde i tarmen

Lecithin lindrer problemer og heler bylder ved kronisk tarmbetændelse. Forskere ved den medicin­ske universitetsklinik i Heidelberg har ved kliniske forsøg testet et meget lovende medikament mod kronisk tyktarmsbetændelse (colitis ulcerosa) – med stor succes: Lecithin fra fedtblandinger og fos­fatidylcholin, som der findes store mængder af i disse fedblandinger, kan lindre problemerne i bety­delig grad og endog i nogle tilfælde føre til fuldstændig helbredelse. Forskerteamet under ledelse af professor dr. Wolfgang Stremmel, som er lægefaglig direktør for Abteilung Gastroenterologie, offentliggjorde sine resultater i det velrenommerede fagtidsskrift Gut.

Ca. 200.000 tyskere lider af colitis ulcerosa. Oftest begynder sygdommen i den unge voksenalder. Sygdomsbilledet er præget af blodig diarré og stærke smerter på grund af bylder i tyktarmen – og dette billede holder sig som oftest livet igennem. Årsagen til sygdommen, der øger risikoen for tarmkræft betydeligt, kendes ikke. Medicin virker kun lindrende – og med medicinen følger store bivirkninger (fx ved indtagelse af det betændelseshæmmende stof cortison).

I årevis har forskerne i Heidelberg arbejdet med den hypotese, at ved colitis ulcerosa beskytter slim­hinden i tarmcellerne ikke længere tilstrækkeligt mod bakterier og andre betændelsesudløsende mi­kroorganismer. Således har professor Stremmel og hans forskerteam opdaget, at fosfatidylcholin udgør en væsentlig bestanddel af den intakte slimbarriere i tarmen, og patienter med colitis ulcerosa har mindre af dette specielle fedt.

Ligeså effektivt som cortison – men uden bivirkninger

Lecithin giver en sund og rask slimhinde i tarmenI Heidelberg-undersøgelsen behandlede man 60 patienter med fremskreden colitis ulcerosa. De fik enten lecithin eller et placebo-præparat. Fedtet blev kunstigt ”indpakket”, så det ikke kunne angri­bes af fordøjelsesenzymer og derfor langsomt kunne frigøres i den nederste del af tyndtarmen. Her blev det vævet ind i slimhinden og gav dermed en effektiv beskyttelse i høje koncentrationer.

Resultaterne af undersøgelsen var overbevisende: Hos ca. 90 % af de patienter, der fik lecithin, skete der en forbedring inden for tre måneder. Problemerne blev mærkbart mindre, og 60 % (10 % for pla­cebogruppen) blev helt raske af behandlingen – uden nogen former for bivirkninger. ”Denne helbre­delsesprocent ligger på linje med cortison-behandling, som jo desværre er forbundet med store komplikationer”, siger professor Stremmel.

Læs også
Lecithin: Derfor er det vigtigt
Lecithinets historie
Nøglen til sundhed ligger i tarmen
Tarmen og dens betydning for sundheden
Brottrunk – genvej til en sund tarm
Colitis ulcerosa – hvilke symptomer skal jeg være opmærksom på?
Rygning og kræft i tarmen
Masser af rødt og forarbejdet kød kan øge kræftrisikoen

Kilde
Stremmel W, Merle U, Zahn A, Autschbach F, Hinz U, Ehehalt R. Retarded release of phos­phatidylcholine benefits patients with chronic active ulcerative colitis. Gut 2005, bind 54, 966-971.