Folkesundhed Kosttilskud

Tranebær kan mindske risikoen for kræft i spiserøret

Et amerikansk forsøg tyder på, at øget indtagelse af frugt og grønsager (heriblandt specifikt tranebær) kan reducere risikoen for Barrett’s syndrom, en forløber for kræft i spiserøret. Et tranebærekstrakt med et højt indhold af proanthocyanidiner har vist sig at kunne hæmme væksten i og spredningen af adenocarcinomer i spiserøret (en kræftform, der opstår i kirtelvæv). Sådan lyder det fra forskere ved Ohio State University og Blueberry and Cranberry Research Center ved Rutgers University.

Vi har påvist en kræfthæmmende aktivitet i hel tranebærekstrakt samt i specifikke tranebær-frak­tioner i adskillige reagensglasforsøg, hvor vi har anvendt kræftcellelinier, og i begrænsede kliniske undersøgelser“, skriver forsøgsrapportens hovedforfatter Laura Kresty i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry. “Men så vidt vi ved, har man endnu ikke vurderet tranebærs og tranebærstoffers kræfthæmmende potentiale mod kræft i spiserøret på levende modeller eller i reagensglassystemer“.

Beskrivelse af forsøget

Forskerne anvendte to typer af adenocarcinome cellelinjer fra spiserøret til at teste tranebærekstrakterne:

  • SEG-1 (som reagerer over for syre) og
  • BIC-1 (som ikke reagerer over for syre).

SEG-1-linjerne blev anvendt til at “få indsigt i de mekanismer, der gør, at opstød af mavesyre og galde­salte kan fremme udviklingen af Barrett’s syndrom og i sidste ende også adenocarcinom i spise­røret“, forklarer Kresty.

Barrett’s syndrom skyldes opstød af mavesyre. Selvom man kan støde på lidelsen blandt unge, er de fleste patienter i 40’erne og 50’erne. Man har tidligere påvist, at lidelsen er en forløber for kræft i spiserøret, men 90% af patienterne menes ikke at udvikle kræftsygdommen. Der har været en del teorier fremme om, at kost og medicin kan spille en rolle i denne forbindelse. Man ved dog endnu ikke, hvorfor tallene ser således ud. Forskerne påførte cellerne forskellige koncentrationer af proanthocyanidin-holdigt tranebærekstrakt (12,5-400 µg pr. ml).

Resultater

Resultaterne viste en tids- og dosisafhængig indvirkning på levedygtigheden og spredningen i cellerne.

Desuden viste det sig, at tranebærekstrakt i en koncentration på 50 µg pr. ml var i stand til i stati­stisk signifikant grad at reducere den syrefremkaldte celleformering i SEG-1 cellerne. Forskerne rapporterer, at apoptosen (den programmerede celledød) var 43,6% højere i de celler, der var be­handlet med tranebærekstrakt.

Tranebær kan mindske risikoen for kræft i spiserøretSamlet set viser vores resultater, at et ekstrakt af proanthocyanidin-holdige tranebær har en kraf­tig indvirkning på reguleringen af cellecyklus, cellernes levedygtighed, celleformeringen og apop­tosen i adenocarcinom-cellerne i spiserøret“, skriver forskerne. “De specifikke molekyler, der fremkalder den pro-apoptotiske, spredningshæmmende og celle­cyklus-positive virkning ved tranebærekstraktet, er vi netop nu i gang med at undersøge yderli­gere“, slutter de.

Generelt om tranebær

Tranebærrene er blevet mere og mere populære i de senere år, efterhånden som mar­keds­føringskampagner og videnskabelige beviser, der afslører bærrets sundhedsfremmende egenskaber, har bidraget til at åbne forbrugernes øjne og vække deres interesse. Bærret er længe blevet anset for at være en meget effektiv vej til bekæmpelse af betændelser i urin­vejene. Dette har ifølge en ny undersøgelse ført til, at næsten 1/3 af alle amerikanske forældre giver tranebær til deres børn.

I 2004 blev Frankrig det første land, der godkendte en anprisning for den nordamerikanske trane­bær-art Vaccinium macrocarpon. Ifølge anprisningen kan tranebærret ‘medvirke til at forhindre visse E. coli-bakterier i at sætte sig fast i urinvejene’. Nye forskningsresultater tyder på, at bærrets virushæmmende virkning måske er lige så stor som dets  bakteriehæm­mende virkning.

Læs også
Tranebær: Kan et lille rødt bær virkelig gøre underværker?
Tranebær i kapsler – så slipper du for tilsat sukker
Bær er propfyldt med sundhedsfremmende stoffer
Grøn te nedsætter risikoen for kræft i spiserøret
Naturterapi: Boost dit helbred med kræfter fra naturen

Kilder
L.A. Kresty, A.B. Howell, M. Baird. Cranberry Proanthocyanidins Induce Apoptosis and Inhibit Acid-Induced Proliferation of Human Esophageal Adenocarcinoma Cells. Journal of Agricultural and food Chemistry, offentliggjort online forud for trykning, ASAP-artikel, doi: 10.1021/jf071997.
Phytomedicine, bind 14, s. 23-30.