Mave Mave-/tarmlidelser

Pebermynteolie lindrer ved irritabel tyktarm

Pebermynteolie, det muskelafslappende stof hyoscin og loppefrøskaller, er i nævnte rækkefølge de mest effektive midler til behandling af irritabel tyktarm. Det fremgår af en metaanalyse finansieret af American College of Gastroenterology og offentliggjort i British Medical Journal.

Beskrivelse af forsøget

Alexander Ford fra McMaster University i Hamilton, Canada, og hans kolleger fandt 38 randomiserede forsøg med over 2.500 patienter, der sammenlignede fibre, pebermynteolie og muskelafslappende medicin med enten placebo eller ingen behandling i forsøgsperioder af mindst en uges varighed.

Fire undersøgelser viste, at pebermynteolie er i stand til mere end at halvere risikoen for symptomer. I 22 af undersøgelserne vurderede man hyoscin som det meste effektive muskelafslappende middel, og 12 undersøgelser viste, at den eneste fibertype, der havde nogen virkning mod irritabel tyktarm, var loppefrøskaller.

Kommentar til forsøget

Japansk Pebermynteolie fra Natur-Drogeriet - godt mod irritabel tyktarmDanske læger burde anvende naturmidlet pebermynteolie som supplement til den almindelige medicinske behandling af fordøjelsesproblemer, specielt irritabel tyktarm, som plager op imod en tredjedel af alle danskere, mener en anerkendt forsker i mave- og tarmsygdomme, overlæge Mogens Vilien. “Vores undersøgelse er ca. 95 % sikker, og jeg ser gerne, at der forskes yderligere på området. Pebermynte kan med stor fordel bruges i sygehusets behandling af især smerter i mave-tarmsystemet”, siger Mogens Vilien. 42 patienter med irritabel tyktarm – smerter i maven, vekslen mellem forstoppelse og diarré, meget luft i tarmen o.a. – indgik i hans og flere kollegers undersøgelse på Holbæk Centralsygehus. 13 ud af 19 patienter, som tog pebermynte, oplevede en tydelig bedring.

Japansk Pebermynteolie fra Natur-Drogeriet i 20, 50 og 500 ml kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Pebermynteolie – den æteriske olie over dem alle
Ægte Japansk Pebermynteolie
Japansk Pebermynteolie mod hovedpine
Pebermynte – god mod mange lidelser
Irritabel tyktarm: Kostens indflydelse på behandlingen
Antibiotika og irritabel tyktarm
Irritabel tyktarm? Prøv hjertensfryd!

Kilde
Talley NJ, Spiegel BMR et al. Effect of fibre, antispasmodics, and peppermint oil in the treatment of irritable bowel syndrom. BMJ 2008;337:a2313.