Kosttilskud Mave Sund kost og livsstil Urter og krydderier

Artiskok kapsler virker mod dyspepsi

Artiskok og dyspepsi – er der noget at hente ved at indtage kosttilskud af urten, hvis man lider af fordøjelsesproblemer?

Kender du det? Bare en smule fed kost kan give problemer som oppustethed, for tidlig mæthedsfornemmelse, kvalme, forstoppelse, diarré og krampelignende smerter. Lægen kalder det ‘dyspepsi’ – et andet ord for dårlig fordøjelse.

Men i mange tilfælde ligger der en forstyrrelse i lever-/galde-systemet bag problemet: Der dannes for lidt af den galdesaft, der er nødvendig for en god fordøjelse, og det hæmmer fordøjelsesenzymernes funktion, så fedtet fra kosten ikke kan spaltes. Fedtet er dermed ufordøjeligt – og det er der­for, maveproblemerne opstår.

Artiskok kapsler virker mod fordøjelsesbesvær, også kaldet dyspepsiI den moderne plantemedicin har man i årevis forsket i og udnyttet en artsren artiskokplante, som er særligt rig på aktive stoffer. Det særlige ekstrakt, som udvindes af denne plante, forhandles kun i helsekostforretninger og hos Matas. Ekstraktet øger på na­turlig vis produktionen af galdesafte til mere end det dobbelte og gør dermed fordøjelsessystemet mere effektivt. Desuden aflaster de leveren og aktiverer målrettet fordøjelsen af fedtstoffer fra ko­sten. En velfungerende lever er også bedre i stand til at nedbryde alkohol – når det nydes i små mængder.

På kort sigt lindres akutte fordøjelsesproblemer. På langt sigt kan det forbedrede leverstofskifte, og den øgede dannelse af galde på en blid måde virker regulerende på et forhøjet kolesterolspejl.

Læs også
Fordøjelsesbesvær? Prøv med artiskok
Artiskokken – leverens ven
Maven – sådan holder du den sund via kosten
Oppustethed og dårlig fordøjelse – hvad gør jeg ved det?
Sådan renser du fordøjelsessystemet
Ingefær mod sure opstød
Hørfrø til en velfungerende fordøjelse
Loppefrø – fibre til din fordøjelse og meget andet