Naturmidlernes historie og pionerer Urter og krydderier

Carsten Vagn-Hansen: Løvetand/mælkebøtte – meget mere end ukrudt

Løvetand, Taraxacum officinale, også kaldet mælkebøtte, er et udmærket naturlægemiddel og en værdifuld del af naturens apotek og spisekammer. Den indeholder blandt andet et bitterstof ved navn taraxacin, kalium, A-vitamin, værdifulde fedtsyrer, terpenoider, inulin og steroler.

Løvetand er urindrivende, galdedrivende og afførende, og den lindrer muskelsmerter. Den er derfor bl.a. god, hvis mavesækken ikke tømmer sig ordentligt, og der er tendens til forstoppelse. Den er god mod diabetes type II med en effekt og kan i større mængder forstærke virkningen af diabetestabletter.

Løvetand kan give allergiske reaktioner hos særligt følsomme, men er i øvrigt meget ugiftig. Den er på Europarådets liste som en naturlig kilde til smagstilsætning i kategori N2, hvilket betyder, at den må tilsættes til mad i små mængder. Man kan lave te af bladene, bruge saften af mælkebøtterne eller købe urten i kapsler.

Nye løvetandblade er gode i fx salat og tærter, og har man tålmodighed og er god til at samle, kan man lave vin af blomsterne. Ristede løvetandrødder har været brugt som kaffeerstatning. Det er derfor alt i alt en stor skam, at man betragter løvetand som ukrudt.

Læs også
Løvetand – en beskeden plante med stor værdi
Løvetand: Upopulær plante med masser af gode egenskaber
Løvetand er godt mod gigt
Bitterstoffer regulerer fordøjelsen
Oppustethed og dårlig fordøjelse – hvad gør jeg ved det?

Carsten Vagn-Hansen, født 1938, er en dansk læge og foredragsholder, også kendt som ”Radiodoktoren”. Han tog lægelig embedseksamen i 1965 og fungerede som praktiserende læge i Aabenraa fra 1970 til 1988. Mellem 1975 og 1982 var han medlem af bestyrelsen for Dansk Selskab for almen Medicin, og 1979-82 præsident for SIMG – det internationale selskab for almen medicin. Fra januar 1992 optrådte han som ”Radiodoktoren” i Danmarks Radio med en ugentlig timeudsendelse – Spørg om Sundhed. Carsten Vagn-Hansen har skilt sig ud i lægeverden for sin mere naturlige tilgang til medicin og brugen af samme. Han mener nemlig, at mange sygdomme i dag opstår gennem kosten, og at kuren derfor skal findes samme sted.