Naturmidlernes historie og pionerer Sund kost og livsstil

Forebyg tyndt hår og skaldethed

Mine erfaringer har lært mig, at håret har forbindelse med kroppens syre/base-balance. Når 20-årige unge mænd får tyndt hår og begyndende skaldethed, så viser det sig altid, at de har indtaget for megen syreholdig føde og især store mængder syreholdige drikke som coca-cola, appelsinjuice, æblemost eller sodavand.

Når 30-årige kvinder begynder at blive gråhårede, så er der også al grund til at spørge dem ud om, hvad de spiser og drikker. For megen kaffe og for mange kager er tit en af årsagerne, og chokolade ligeså.

Hos mænd i moden alder er det tobak, kød og vin, som truer hårvæksten, og vegetarer skal passe på ikke at overdrive med frugt og surmælksprodukter. Børn og teenagere, som vil bevare et smukt og kraftigt hår, bør undgå yoghurt med syltetøj i og hellere vælge lidt ymermælk nu og da.

Som et godt forebyggende middel mod tidlig tyndhårethed og gråhårethed kan jeg anbefale at spise mange grønsager, især rå, og hvis muligt i perioder få tilskud af friske grønsagssafter. Endvidere at drikke lidt brændenældete på de tider, hvor håret synes at mangle liv, og da også massere lidt af teen ind i hårbunden morgen og aften.

Den første forståelse for hårets ernæring fik jeg, da jeg så en tegning af en forstørret hårsæk. Den viste, at hårroden var omgivet af et tæt lymfekarnet. Her kom min erfaring med diæter for syge mennesker mig til gode. Jeg vidste nemlig, at næsten alle lymfesygdomme bedres, når kosten laves om fra syrerig til baserig, dvs. når kød og yoghurt blev taget væk og grønsager og sødmælk givet i stedet. Hævede lymfekirtler på halsen kan blive normale på en uge, og håraffald standses på samme tid ved hjælp af min syreudrensningskur, som består af 2 dages vandfaste (gerne med sengeleje) og 5 dage med udelukkende grønsager, kartofler og sødmælk samt 1/4-1/2 liter brændenældete og 1/4-1/2 liter løvetandte dagligt.

En mørkhåret dame viste mig en gang en bar plet i sin hovedbund og bad om råd. Pletten var ca. 3 cm lang og 1/2 cm bred. Jeg fik at vide, at hun vaskede sit hår hver uge og altid kom eddike i sidste skyllevand. Jeg frarådede hende at bruge eddike, såvel i skyllevandet som i kosten, og heller ingen sure frugter eller yoghurt eller anden syreholdig kost. Så vidt muligt skulle hun holde sig til helseskolens kostplan. Selve pletten skulle masseres let med burrete morgen og aften. Damen fulgte rådene, og næste gang jeg så hende, var den tidligere bare plet tæt bevokset med små hvide hår! Efterhånden som tiden gik, og hun stadig passede på med alt syreholdigt, fik hun normal mørk hårvækst på den tidligere bare plet.

Læs også
Lidt om hår
Sådan vokser dit hår
Sjove facts om hår
Hårtab og hjertesygdom
Kan hårtab hos mænd skyldes mangel på D-vitamin?
Hair & Nail til dig, der døjer med hårtab
Eddikesokker mod feber
Julia Vøldan: Hvad man selv kan gøre for ikke at tabe sit hår
Julia Vøldan: Syre/base-balancen

Kilde
Julia Vøldan, Forlaget NY TID OG VI, 1977