Sund kost og livsstil

Økologisk frugt og grønt redder liv

Det fastslår forskere fra Newcastle University i undersøgelsen “Gør økologisk mad dig sundere?“. Her har man undersøgt den ernæringsmæssige kvalitet af økologisk frugt og grønt.

Ifølge forskerne betyder den 12 % højere koncentration af de sygdomshæmmende stoffer, at 800 færre danskere ville blive syge af livstruende kræft- og hjertesygdomme, og at cirka halvdelen, nemlig 400 danskere årligt, ville undgå at dø for tidligt, hvis danskerne holdt sig til øko­logisk frugt og grønt.

“Man kan altid diskutere, om 850 livstruende syge eller 400 reddede liv er mange eller få, men det er flere, end der dør i trafikken årligt. Og det er i hvert fald mange mennesker i forhold til så mange andre områder, hvor man laver kampagner og bruger enorme ressourcer for at minimere risici. Og her kunne man reducere risiko og sygdom uden nogen større samfundsinvesteringer”, siger seniorforsker Kirsten Brandt, der også har omregnet de vundne menneskeliv til at svare til tre ugers gennemsnitlig livsforlængelse for hver eneste dansker.

Læs også
Økologiske fødevarer har højere næringsværdi
Lavere CO2-udslip ved økologiske landbrug
Flere vitaminer og mindre gift i økomad
Plantestoffers synergi gør frugt og grønt sundt
Frugt og grønt: Sunde stoffer går tabt ved forarbejdning
Næringsstoffer i frugt og grønt kan modvirke kræft
Grønsager virker beskyttende mod lungekræft
Masser af frugt og grønt nedsætter risikoen for blærekræft