Sund kost og livsstil

Knust hørfrø giver høje lignan-værdier

Lignan i knust hørfrø, klassificeres som et fenolstof. Disse stoffer danner en fiberkæde, der fungerer som giftstoflager for uopløselige og opbrugte affaldsstoffer i fordøjelseskanalen og tyktarmen. Forskningsresultater har vist, at personer med bryst- eller tyktarmskræft har et markant lavere indhold af lignaner i de kropsvæsker, der udskilles. Det tyder på, at fenole lignanstoffer er med til at regulere immunforsvarets reaktion og afgiftningen i forbindelse med en række stofskifteprocesser.

Sundhedsfremmende egenskaber

Videnskabelige undersøgelser har vist, at lignaner fra hørfrø understøtter kredsløbet, holder prostata og knogler sunde, sikrer en sund celledeling og opretholder hormonbalancen.

Nogle bliver overraskede over de små frøpartikler, man af og til kan finde i hørfrøolie med et højt lignanindhold, men forskningsresultater tyder på, at netop denne form for olie har en lang række sundhedsfremmende egenskaber. Ifølge ernæringseksperter kan tilskud af knust hørfrø give følgende resultater:

  1. Knust hørfrø giver høje lignan-værdierGlattere hud
  2. Forbedret immunforsvar
  3. Større energi/mindre træthed
  4. Hurtigere sårheling
  5. Mindre nervøsitet og stress
  6. Forbedret hormonbalance
  7. Lavere kolesterol- og triglyceridtal – og mange andre gode ting

Knust hørfrø har et stort indhold af de fosfolipider, som danner cellemembraner. Desuden fremmer knust hørfrø beskyttelsen af nervetrådene, forbedrer immunforsvaret og er en god kilde til steroler, som er forstadier til mange hormonelementer, fx østrogen og testosteron.

Lignaner fra knust hørfrø fremstilles af den naturlige, fedtreducerede skal på hørfrøet. Tilsæt 1-3 spsk til din frugtsaft, energi-shake eller salat – det hjælper nyrerne og leveren til at fungere bedre.

Læs også
Lignaner reducerer risikoen for brystkræft
Lignaner – hvad er det egentlig?
Lignaner i knust hørfrø kan forbedre de kognitive funktioner
Planteøstrogener – en mulig beskyttelse mod kræft i æggestokkene?
Knust hørfrø er godt for kolesteroltallet
Hørfrø – et godt supplement til behandling af prostatakræft
Hørfrø påvirker fedt- og knoglestofskiftet efter overgangsalderen
Hørfrømuffins