Sund kost og livsstil

Sød Stevia – et naturligt sødemiddel uden sukker

De brasilianske indianere har en fantastiske måde at søde deres drikke, mad og bagværk på – nemlig en urt, der ikke indeholder sukker, men som alligevel giver en stærk sødesmag. Sødemidlet kommer fra bladene på en busk –  Stevia rebaudiana  – af kurveblomstfamilien, og disse består for op til 7 % vedkommende af steviosid, et glykosid, der uden at have nogen næringsværdi søder  300 gange mere end rørsukker eller almindeligt krystalsukker.

Indtil omkring starten af det 20. århundrede var sukker nærmest et krydderi ligesom salt og peber. Men siden er det blevet en såkaldt nødvendighedsartikel og dækker nu en fjerdedel af mange menneskers kaloriebehov. Paradoksalt nok stiger forbruget i takt med prisen. Det har fået meget alvorlige sundhedsmæssige følger. Raffineret sukker består af 99,9 % kulhydrat og tilfører således ikke kroppen hverken vitaminer, mineraler eller andre nødvendige stoffer.

Sød Stevia formales og anvendes af mennesker – udtrukket som te eller direkte i fødevarerne – der ikke tåler almindeligt sukker på grund af diabetes, mavekatar, fedme eller hjerte-/karproblemer, men kan med fordel anvendes af alle, da det er et naturligt sødemiddel uden sukkerets og de kunstige præparaters bivirkninger. Det anvendes som smagsforbedrer i urteblandinger og sælges også i ren form som velsmagende nydelseste – som desuden kan sis, afkøles og anvendes som tilsætning til usødet frugtsaft som en populær børnedrik.

Man kan ikke sammenligne smagen af Sød Stevia direkte med almindeligt hvidt sukker, da sødespektret for Sød Stevias vedkommende er mere aromatisk, og duften i kaffe er ret fremmedartet.

Læs også
Sød Stevia: Sådan anvendes det!
Stevia og steviosid – sikre sødemidler
Stevia: Lad os leve det søde liv!
Få styr på blodsukkeret!
Æbletærte med stevia
Ambrosia med Sød Stevia og pollen