Naturmidlernes historie og pionerer Sund kost og livsstil

Lars Okholm: Strategi for et bedre liv

Lars Okholm var særdeles aktiv i debatten om danskernes ernæringstilstand. I 1983 blev denne artikel til, og Lars Okholm gav i 2001 tilladelse til, at der igen bliver gjort opmærksom på hans “Strategi for et bedre liv“. Og hans ord er skam stadig ikke forældede:

Okholms strategi gik på, at man skal forholde sig til kost og livsvaner ud fra begrundede antagelser – og så håbe på, at noget af det giver pote i form af et prægtigt liv, hvor man til enhver tid kan sige: “Jeg har det godt i dag, det havde jeg også i går, og det har jeg også tænkt mig at have i morgen”.

I det foredrag, denne artikel er bygget op omkring, omtalte Okholm de såkaldte risikofaktorer:

  • Tobak: Vent med at ryge, til du bliver 80 år.
  • Fedt: Du spiser ca. 50 kg fedt pr. år. Sæt det ned til ca. 30 kg pr. år, og hæng resten ud til mejserne! Skift smørret ud med minarine, hvis du absolut skal klistre pålægget fast til brødet! Derved taber du 10 kg om året, og om 6 år er du så helt væk!
  • Sukker: I ser dumme ud, når I spiser sukker!
  • Salt: 20 % af danskerne over 20 år har for højt blodtryk. En reduktion i saltforbruget vil give en reduktion i det høje blodtryk. Ingen vitser her!
  • Alkohol: Man skal ikke nødvendigvis afstå fra alkohol ved en festlig lejlighed, blot sørge for, at det ikke ender sådan, at enhver lejlighed er en festlig lejlighed!
  • Motion: Læg din telefon i et andet rum end der, hvor du befinder dig. Så skal du bevæge dig, hver gang den ringer, eller du får en besked. Det giver selvfølgelig en del trafik i huset, men det er det værd!
  • Stress: Sæt farten ned! Gør ikke det hele i dag, men gem nogle af fejltagelserne til i morgen!

Og et par spredte råd:

  • Bliv syvende-dags-adventist. De bliver i gennemsnit 10 år ældre end os andre, men så er det selvfølgelig spørgsmålet, om det er det værd. Målet er nemlig ikke at forlænge livet – problemet er ikke, at man skal dø, men at man skal leve, til man dør!
  • Stå ikke helt stiv, men gyng ned i knæene, når du står og venter på bussen. Dette styrker venepumpen, så blodårene ikke helt tilstoppes af fedt og kolesterol, og så må det da i øvrigt være et festligt syn at se 10-12 mennesker stå og gynge i takt ved stoppestedet!

Læs også
Lars Okholm: Ernæringsoptimisten
Fru Johnson – et eksempel til efterfølgelse
Motion styrker immunforsvaret
Gener har mindre betydning for vores levetid end tidligere antaget
Det ældste menneske, der har levet

Ernæringsspecialist Lars Okholm er død, 91 år - Mad & Vin - Livsstil

Lars Okholm, født 29. november 1917, død 15. februar 2009, uddannet civilingeniør og dr. techn., var en dansk ernæringsekspert og forfatter. I perioden 1967–1984 var Okholm leder af FDB’s centrallaboratorium, og i den forbindelse begyndte han at skrive bøger om ernæring. Blandt hans bøger er Okholms ABC og Strategi for et bedre liv. Siden 1985 var han med til at oplyse mennesker over det ganske land om moderne sundhedsprincipper og sund mad. Han var en levende reklame for sine ernæringsbudskaber, som han udbredte gennem en række populære publikationer og foredrag på en måde og i en form, der var forståelig for alle.