Sund kost og livsstil

En sund kost skal indeholde vigtige omega-3, -6 og -9 fedtsyrer

Pas på, at iveren efter at gøre kosten fedtfattig ikke går ud over dit indtag af livsvigtige fedtsyrer. Fedt er nemlig kun skadeligt, når man spiser det i meget store mængder.

Der findes nogle fedtstoffer, vi ikke kan undvære. Desværre kan kroppen ikke danne dem selv. Især to er vigtige, det er linolsyre og linolensyre. Får vi nok af dem, kan kroppen omdanne netop de to til andre vigtige fedtsyrer.

Gode kilder til linolsyre er sojabønner, majs, jordnødder og solsikkekerner, mandler, hasselnødder. Linolensyre henter vi fra modermælk, kød, mejeriprodukter, grønsager og fede fisk. Fedtsyrernes opgave inde i kroppen er bl.a. at indgå i cellemembranerne, der er meget vigtige for, at cellerne overhovedet kan fungere. Desuden er fedtsyrer forstadier til bl.a. prostaglandiner. De er et hormonlignende stoffer, der bl. a. regulerer kalktransporten og nogle enzymer i cellerne.

For at få fuldt udbytte af fedtsyrerne skal man undgå at opvarme dem. Højt indhold af mættet fedt, kolesterol, alkohol, rygning og vitaminmangel bremser fedtsyrernes virkning.

Læs også
Husk, at fedtsyrer er livsnødvendige
Essentielle fedtsyrer virker betændelseshæmmende
Omega-3 og -6 har en forbindelse til indlærings- og adfærdsproblemer
Spis fedtsyrer og sov bedre
Spis dig sund!
Alfalinolensyre forebygger hjerteanfald
Omega-3 fedtsyrer hæmmer dannelsen af tumornekrose-faktor alfa og interleukin
Hørfrøolie kapsler beskytter dine celler mod aldring
Omega-3: Her er svarene på de vigtigste spørgsmål